Bloodpatch pijnbehandeling

U komt in aanmerking voor een epidurale bloodpatch wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten die zijn ontstaan als gevolg van een bekende complicatie van een eerder uitgevoerde behandeling (epidurale injectie of spinale anesthesie), waarbij het hersenvlies is aangeprikt.

Wat houdt de bloodpatch pijnbehandeling in?

Door het gaatje waar het hersenvlies is aangeprikt, blijft hersenvocht weglekken. Het doel van deze ingreep is om het gaatje te dichten met uw eigen bloed. Er ontstaat een bloedstolsel (een korstje) waardoor de lekkage stopt en uw hoofdpijnklachten verdwijnen. Op termijn groeit het gaatje dicht en lost het stolsel op.

Voorbereiding op de behandeling

U mag voorafgaand aan de behandeling alles eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft besproken. U wordt voorafgaand opgenomen op een verpleegafdeling. Vanaf daar wordt u naar de herstelkamer van ons behandelcentrum gebracht.

Tijdens de behandeling

U ligt op uw buik op de behandeltafel en heeft een kussen onder uw buik. De arts brengt een infuusnaald in. Hieraan wordt een infuusslangetje bevestigd. Na een verdovingsprik in uw rug, plaatst de arts de epidurale naald ter hoogte van de lekkage. Vervolgens trekt de arts via het infuusslangetje in uw hand/arm wat bloed op en brengt dit in via de epidurale naald in uw rug. Tenslotte worden de naalden verwijderd en mag u in rugligging plaatsnemen in bed. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de herstelkamer. Hier verblijft u tot u terug mag naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u na de behandeling een aantal uren platte bedrust houdt, minimaal 6 uur. Uw behandelend arts zal u hierover adviseren. Verder is het van belang dat u na de behandeling veel drinkt: 1,5 tot 2 liter vocht.

Korte toegangstijden

In ons pijncentrum werkt een multidisciplinair team van anesthesiologen, pijnconsulenten, psychologen, neurologen en verpleegkundigen samen om u de best mogelijke zorg te bieden.

Omdat wij beseffen dat u zowel bij acute als chronische pijn snel geholpen wilt worden, hanteren we korte toegangstijden. We beschikken over een eigen behandelcentrum waar we u snel en adequaat kunnen helpen. Vanwege onze korte toegangstijden ontvangen we patiënten uit heel Nederland.