Borstreconstructie

Bij een borstkankeroperatie verwijdert de oncologisch chirurg de tumor en het borstklierweefsel uit de borst. Tijdens dezelfde operatie kan de plastisch chirurg de borst opnieuw vormgeven. Dit heet een borstreconstructie.

Vormen van borstreconstructies

Er zijn verschillende vormen van borstreconstructie:

  • directe oncoplastische borstreconstructie
  • directe huidsparende en (eventuele tepelsparende) borstreconstructie met prothese
  • uitgestelde borstreconstructie bijvoorbeeld met lichaamseigen weefsel uit buik of bil

Voor de borstreconstructie

De oksels moeten haarloos zijn. U mag de avond voor de operatie zelf ontharen. De medisch fotograaf maakt een foto van uw borsten zoals ze dan zijn (uitgangssituatie vastleggen).

Het verloop van de borstreconstructie

De oncologisch mammachirurg en de plastisch chirurg doen de operatie. De plastisch chirurg komt voor de operatie bij u langs om een werktekening op uw borsten te maken. U kunt dan ook vragen stellen. De borstoperatie vindt plaats onder algehele narcose. De oncologisch chirurg is ongeveer 45 minuten tot 1 uur bezig om de tumor en omliggend weefsel te verwijderen. Daarna neemt de plastisch chirurg het over. De reconstructie neemt ook ongeveer 45 minuten tot 1 uur in beslag.

Na de borstreconstructie

Als uw lichamelijke conditie het toelaat, mag u na de operatie snel weer uit bed. De operatiewond is afgedekt met pleisters, gazen en soms een drukverband. Soms zitten er hechtpleisters op de wond. Deze kunt u gewoon laten zitten. De chirurg hecht de wond met oplosbare hechtingen. Het knoopje van de hechting verwijderen we ongeveer 2 weken na de operatie. Het is belangrijk dat u na de operatie een beha draagt die goede steun geeft. Draag geen beugelbeha, een sportbeha is beter.

Beperk armbewegingen aan de geopereerde kant. Zeker zolang er nog een drain aanwezig is. De fysiotherapeut komt bij u langs om u hierin te begeleiden. Meer informatie hierover vindt u in uw map met patiënteninformatie.

De medisch fotograaf maakt opnieuw een foto van uw borsten om het resultaat vast te leggen.

Drain

De chirurg plaatst een drain in de geopereerde borst om het vocht af te voeren. De verpleegkundige controleert dit elke dag. De chirurg bepaalt wanneer de drain eruit mag. De kans is groot dat u met drain naar huis gaat. De verpleegkundige geeft u informatie hoe hier thuis mee om te gaan.  

Tissue expander

Een tissue expander is een ballonnetje dat de huid oprekt. Als de chirurg deze bij u heeft geplaatst, kunt u tijdelijk een zachte borstprothese krijgen. Deze draagt u in uw beha om het eventuele verschil tussen beide borsten op te vullen.