Borstvergroting

Een vrouw kan ontevreden zijn met haar borsten; misschien zijn ze van ongelijke grootte, te klein gebleven in verhouding tot de rest van het lichaam of is het borstweefsel slapper geworden na een zwangerschap. Een borstimplantaat kan in deze situaties uitkomst bieden.

Wanneer een borstvergroting?

Er zijn geen duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie, maar de ingreep wordt niet snel uitgevoerd voor het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat u de operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving. Een borstvergrotende operatie biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen.

Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten. Toch kan er soms wat te wensen over blijven. Er blijven altijd littekens aanwezig die meestal nauwelijks of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties worden gegeven voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten.

Behandeltraject

Voorbereiding

Tijdens het consult legt u uw verwachtingen en wensen voor aan de plastisch chirurg. Hij schetst u een reëel beeld van wat een borstvergroting voor u kan betekenen. U krijgt uitleg over typen implantaten (en de verschillen) en de totale behandeling (de ingreep, het herstel en de littekens). Vervolgens onderzoekt de plastisch chirurg uw borsten. Ieder lichaam is anders gebouwd en afhankelijk van uw postuur en lichaamsbouw, zijn er verschillende prothesen nodig. Samen met de plastisch chirurg beslist u welke prothese voor u het meest geschikt is.

Tijdens de behandeling

De ingreep vindt plaats op de afdeling 'dagbehandeling'. Voorafgaand aan de ingreep maakt de plastisch chirurg een tekening op uw borst en markeert de snede waardoor de prothese zal worden ingebracht. Daarna wordt u onder algehele narcose gebracht. De plastisch chirurg creëert een holte onder de borstspier of borstklier waarin het implantaat wordt ingebracht. De ingreep duurt ongeveer 2 uur.

Na de behandeling

In de uitslaapkamer wordt u verzorgd door gediplomeerde verkoeververpleegkundigen. De plastisch chirurg komt bij u langs om het resultaat te beoordelen en met u te bespreken. U mag na een aantal uren weer naar huis. Uw borsten kunnen pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder. Eventuele drains worden meestal na 1 tot 2 dagen verwijderd. U krijgt adviezen mee voor thuis ter bevordering van uw herstel.

Na een week worden de hechtpleisters en de hechtingen door de polikliniekassistente verwijderd. De controle bij de specialist is 3 maanden na de ingreep. Er worden dan ook foto's gemaakt door de medisch fotograaf.