Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dat zijn medicijnen die de celdeling remmen. Na toediening komen de cytostatica in het bloed terecht. Via het bloed worden ze door het hele lichaam verspreid en kunnen ze vrijwel overal in het lichaam kankercellen bereiken. Er zijn veel verschillende soorten cytostatica.

Chemotherapie

U krijgt de behandeling die het meest geschikt is voor uw situatie. Vaak wordt chemotherapie toegediend via een infuus; sommige middelen zijn beschikbaar in tabletvorm. Een behandeling met chemotherapie bestaat meestal uit meerdere kuren.

Wanneer krijgt u chemotherapie?

Soms wordt chemotherapie gegeven voorafgaand aan een operatie om de tumor te verkleinen (neo-adjuvante behandeling). Chemotherapie kan ook gegeven worden als aanvullende behandeling na een operatie. Hier wordt voor gekozen als er een groter risico bestaat op terugkeer van de ziekte vanwege eventuele zeer kleine kankercellen die met het blote oog of op scans niet zichtbaar zijn (adjuvante behandeling).

Als er sprake is van uitgezaaide kanker, is genezing (meestal) niet meer mogelijk. Chemotherapie kan dan worden ingezet om de ziekte te remmen en terug te dringen. Het doel van zo’n behandeling is om de klachten te verminderen en om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk kunt blijven leven. We spreken hier van een palliatieve behandeling. Soms wordt een behandeling met chemotherapie gecombineerd met bestralingen of met een doelgerichte therapie.

In het geval van hematologische kanker (een kwaadaardige bloedziekte) wordt er vaak gekozen voor een behandeling met chemotherapie. Dit kan zowel een genezende als een palliatieve behandeling zijn.

Waar wordt u behandeld?

Een behandeling met chemotherapie via een infuus vindt plaats op:

  • de dagbehandeling oncologie (als de behandeling niet langer dan een dag duurt)
  • de verpleegafdeling oncologie (in het geval van een meerdaagse behandeling)

Nadat de arts u een behandeling met chemotherapie heeft voorgesteld, krijgt u een gesprek met uw verpleegkundige/ verpleegkundig specialist.

Ziekenhuis verplaatste zorg
Patiënten met kanker brengen regelmatig een bezoek aan het ziekenhuis voor hun behandeling. Ziekenhuis Gelderse Vallei geeft een deel van deze behandelingen ook thuis en in het gezondheidscentrum Norschoten in Barneveld. Het is voor patiënten erg fijn dat het ziekenhuis deze zorg dicht bij huis geeft. De patiënten hoeven niet extra naar het ziekenhuis te komen, maar zien wel dezelfde verpleegkundigen. Dit is voor hen erg prettig en vertrouwd. Bovendien zijn de lijntjes op deze manier heel kort naar de behandelend arts. Ook de verpleegkundigen vinden het fijn om deze zorg te geven. Het geeft een extra dimensie aan hun werk. Wilt u hier meer over weten? Bekijk de uitleg video hieronder. 


Bijwerkingen

Cytostatica tasten naast kankercellen ook gezonde cellen aan. Daardoor kunnen bijwerkingen optreden. Bekende bijwerkingen zijn een tijdelijk verminderde weerstand, misselijkheid, haaruitval, vermoeidheid en klachten van de mond. Niet alle chemokuren geven dezelfde bijwerkingen en niet alle patiënten hebben hier even veel last van. De kuur en de dosering hiervan wordt door uw arts gebaseerd op uw persoonlijke situatie (lengte, gewicht, conditie en eventuele andere aandoeningen).

Haarverlies

Een chemokuur kan leiden tot haarverlies. Krijgt u een kuur waarbij er een groot risico bestaat op haarverlies, dan kunt u in Ziekenhuis Gelderse Vallei vaak gebruikmaken van hoofdhuidkoeling. Dit is een behandeling om haarverlies door chemotherapie tegen te gaan. Meer informatie vindt u op deze website.

Misselijkheid

Van de chemokuur kunt u misselijk worden. Door betere medicijnen komt misselijkheid als gevolg van chemotherapie veel minder voor dan vroeger.

Vemoeidheid

Veel patiënten krijgen gedurende de behandeling met chemotherapie in meer of mindere mate last van vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan veroorzaakt worden door lichamelijke, psychische en emotionele factoren. Om vermoeidheid tegen te gaan is het goed zoveel mogelijk actief te blijven tijdens de behandeling.