Colostoma, dikke darmstoma

U krijgt een darmstoma als de ontlasting uw lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan of mag verlaten.

Colostoma

U krijgt een colostoma als een deel van uw dikke darm wordt verwijderd en het niet meer mogelijk is de beide overgebleven delen aan elkaar te zetten. De ontlasting verlaat het lichaam dan via een opening op de buik en wordt opgevangen in speciaal opvangmateriaal. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kunt u geen ontlasting en winden tegenhouden. Deze kunnen daardoor op elk moment naar buiten komen. Meestal produceert de stoma volgens een herkenbaar patroon een aantal keren per dag vaste ontlasting.

Een colostoma aanleggen kan op verschillende delen van de dikke darm: hoger of lager. Dit is afhankelijk van de reden waarom een stoma wordt aangelegd. Een colostoma bevindt zich meestal op de linkerzijde van de buik net onder de navel

Verzorging van een stoma

Een goede persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk. Met een stoma kunt u uw lichaam op dezelfde manier verzorgen als voorheen. U kunt douchen en in bad met een stoma. De moderne opvangzakjes zijn waterbestendig en kunnen tegen een stootje. De zakjes zijn ook vaak voorzien van een koolstoffilter. Dankzij het filter kunnen gassen reukloos ontsnappen. Lees meer over de verzorging van een stoma en stoma materialen.

Voedingsadviezen

Bij een stoma op de dikke darm is geen speciaal dieet nodig. Geadviseerd wordt gezond te eten. Lees meer over voeding.

Meer informatie