Compressietherapie

Bij compressietherapie bij vocht in de benen en/of open been krijgen patiënten een drukverband om het onderbeen. Deze behandeling wordt zwachtelen genoemd. Dit zorgt voor een betere doorbloeding in het been en verminderd vochtophoping in het been.

Wat doet een drukverband?

In de aderen zit een kleppensysteem. Dat zorgt ervoor dat bloed niet terugstroomt in de aderen. Soms sluit het kleppensysteem niet goed meer. Dan zakt bloed terug in de beenaderen. Vocht uit deze aderen wordt in het weefsel geperst.

U merkt dit door:

  • zwaar gevoel in de benen
  • dikker wordende benen 
  • wondjes die niet goed genezen (open been)

Door een drukverband wordt het vocht weer teruggeperst in de aderen. Het weefsel krijgt hierdoor meer bloed. Dit kan een open been voorkomen of sneller genezen.

De behandeling compressietherapie

Op de polikliniek dermatologie krijgt u een drukverband om uw onderbeen. Deze behandeling wordt zwachtelen genoemd. U kunt in eerste instantie meer pijnklachten krijgen. U kunt ook last krijgen van een doof gevoel of verkleuring van uw tenen. Deze pijn moet minder worden als u uw benen beweegt. Gebeurt dat niet? Dan moet u de zwachtels laten verwijderen en neemt u contact op met de polikliniek dermatologie.  

Als de zwachtels gaan afzakken dan moet u  contact opnemen met de thuiszorg of de polikliniek dermatologie.

Zwachtels wisselen

Heeft u een wond aan uw been? Dan krijgt u nieuwe zwachtels na elke behandeling aan de wond. Heeft u geen wond? Dan mogen de zwachtels 3 tot 7 dagen blijven zitten. U mag de zwachtels er niet afhalen om te gaan douchen. U kunt uw been laten wassen op de polikliniek dermatologie. Neemt u daarvoor zelf een washandje en een handdoek mee? Helpt de thuiszorg of de huisarts u bij het zwachtelen thuis? Dan kunt u in overleg met hen afspreken wanneer u de zwachtels eraf haalt om te douchen.

Zwachtels verschonen

De zwachtels wast u thuis in de wasmachine op 60°C of 90°C. Gebruik geen wasverzachter. Laat de zwachtels liggend drogen. U kunt een zwachtel ongeveer 16 tot 20 keer gebruiken. Neem schone zwachtels mee bij ieder bezoek aan de polikliniek.

Na de behandeling compressietherapie

Een drukverband is in principe tijdelijk. Is het vocht verdwenen en een eventuele wond genezen? Dan is het vaak noodzakelijk dat u elastische kousen gaat dragen. Uw arts bespreekt dit verder met u.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook iets doen om uw klachten te verlichten:

  • loop zoveel mogelijk
  • draag stevige, aansluitende schoenen
  • wikkel de voet goed af als u loopt
  • draag geen sloffen of slippers
  • beweeg uw benen ook als u ligt of zit
  • beweeg uw voet om de beurt van u af en naar u toe   
  • draag het drukverband dag en nacht