Conisatie
Een conisatie lijkt op een lis-excisie. Er wordt een kegelvormig stukje weefsel met een mes weggesneden. Dit gebeurt meestal onder algemene narcose en in sommige gevallen met een ruggenprik. Voor deze ingreep wordt u kortdurend opgenomen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Behandeling
Nadat er een kegelvormig stukje weefsel is weggesneden, plaatst de gynaecoloog soms een tampon in de schede vanwege het bloedverlies. U heeft dan vaak ook een katheter in de blaas. De tampon en de katheter worden na enkele uren weggehaald. Ook kan de gynaecoloog een soort gaas in de schede brengen dat de bloeding doet stoppen. Dit komt na enkele uren of dagen als een soort bruine prop uit de schede.
Complicaties
Na de conisatie kunt u een week of iets langer nog bloed of bloederige afscheiding verliezen. Dit wordt vanzelf minder. Als u langere tijd veel bloed verliest of meer bloed verliest dan bij een gewone menstruatie, neem dan contact op met het ziekenhuis, zie 'Contact'.
De kans op (te) ruim bloedverlies is ongeveer 5 procent. Zolang u bloedverlies of bloederige afscheiding heeft, is het verstandig voorzichtig te zijn met seksueel contact, zwemmen en in bad gaan.
Na een conisatie bestaat er een kleine kans op problemen bij zwanger worden, tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Dit is afhankelijk van hoeveel weefsel is weggenomen en waar. U kunt dit met uw gynaecoloog bespreken.
Herstel en vervolg
Na een conisatie duurt het 3 weken voordat het wondje is hersteld. Na 6 maanden krijgt u een uitstrijkje. Hiermee controleert de arts of de afwijking helemaal weg is. Wilt u zwanger worden, dan kunt u daar het beste mee wachten totdat het uitstrijkje weer normaal is. Wilt u snel zwanger worden? Dan is het mogelijk om na 3 maanden een uitstrijkje te krijgen, maar het is moeilijker voor de patholoog om deze te beoordelen. Daardoor bevat dit uitstrijkje vaker nog lichte afwijkingen.