Curettage

Curettage van de baarmoeder wordt gedaan om abnormaal bloedverlies te stoppen. Het weefsel dat dit bloedverlies veroorzaakt, wordt dan weggeschraapt.

Wat is curettage?

Curettage is het schoonmaken van de baarmoeder. Dit gebeurt als een vrouw last heeft van abnormaal bloedverlies. Het weefsel van de binnenzijde  van de baarmoeder wordt voorzichtig  afgeschraapt met een scherp lepeltje. Het weefsel wordt voor verder onderzoek opgestuurd om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen. Bij een curettage wordt vaak ook met een hysteroscoop in de baarmoeder gekeken.

De curettage

De curettage gebeurt in dagbehandeling. U komt ongeveer 2 uur voor de operatie naar de polikliniek. Daar vertelt de verpleegkundige wat er gaat gebeuren. Daarna brengt hij of zij u naar de operatieafdeling. De curettage gebeurt vaak onder algehele narcose. De operatie en het ontwaken uit de narcose duren bij elkaar ongeveer 2 uur.

Na de curettage

Na de curettage blijft u op de uitslaapkamer totdat u uit de narcose bent ontwaakt. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige informeert uw contactpersoon dat u terug bent op uw kamer. U mag dan ook weer eten en drinken. De verpleegkundige houdt het bloedverlies, de pijn en uw algehele situatie in de gaten. Als alles goed gaat, mag u naar huis. Dit is vaak na ongeveer 2 tot 3 uur. U maakt samen een afspraak voor de controle.

Goed om te weten

Wat u kunt verwachten na een curettage:

  • na de operatie kunt u vaginaal bloedverlies hebben; dit is eerst rood, dan bruin en vervolgens wordt het steeds minder en stopt het
  • u mag pas zwemmen en baden als het bloedverlies is gestopt; douchen kan wel direct na de operatie
  • u mag weer gemeenschap hebben als het bloedverlies is gestopt
  • de eerste 24 uur na de operatie mag niet u niet autorijden of op een andere manier deelnemen aan het verkeer; laat iemand u ophalen, of neem een taxi naar huis 
  • overleg met uw arts over wanneer u weer aan het werk kunt