CVVH nierdialyse

Het lichaam raakt zijn afvalstoffen kwijt via de urine (plas). Urine wordt gemaakt in de nieren. Als de nieren veel schade hebben opgelopen, werken ze tijdelijk niet meer. Als dit gebeurt, kunnen wij de patiënt aansluiten op een CVVH-apparaat. Die neemt de functie van de nieren tijdelijk over.

Wanneer tijdelijke dialyse?

Op de IC houden we goed in de gaten of de nieren genoeg urine maken. Als dat zo is, betekent dit dat de nieren goed werken. Maar soms werken de nieren niet goed meer. Bijvoorbeeld door een bloedvergiftiging of door medicijngebruik. De afvalstoffen kunnen het lichaam dan niet verlaten via de urine. Ze blijven achter in het lichaam. Dit kan veel problemen geven.

Tijdelijke dialyse

Als de nieren tijdelijk niet werken, kunnen wij de patiënt aansluiten op een CVVH-apparaat. Dit is een dialyse-apparaat. Die neemt de functie van de nieren over. Het lichaam kan zijn afvalstoffen dan toch kwijt. En er ontstaat tijd en mogelijkheid om de onderliggende ziekte te behandelen. CVVH staat voor Continuous Veno-Venous Hemofiltration. Dit betekent (tijdelijke) dialyse.

Het CVVH-apparaat

Een CVVH-apparaat is een ingewikkeld apparaat. Er zitten allerlei slangen, knoppen en filters op. Het bloed van de patiënt gaat naar de machine. Dit gebeurt via een slangetje in de lies. Het CVVH-apparaat controleert de samenstelling van het bloed en filtert de afvalstoffen eruit.