Diabetesvoet

Van alle diabetespatiënten krijgt 1 op de 4 te maken met voetproblemen. Als gevolg van diabetes kan een combinatie van voetafwijkingen ontstaan. Zo kan er een verminderd gevoel onder de voeten optreden (neuropathie).

Voetproblemen

Een verminderd gevoel onder uw voet kan ervoor zorgen dat u (beginnende) wonden aan de voet niet goed opmerkt. Daarnaast kan stijfheid van de voetgewrichten optreden waardoor de stand van de voet langzaam verandert. Er ontstaan (meer) drukpunten zonder dat u het in de gaten heeft.

Ook kunnen de bloedvaten aangetast worden door diabetes mellitus. De bloedvaten raken vernauwd waardoor er minder bloed tot aan de voet kan stromen (atherosclerose). Dit bemoeilijkt de genezing van wonden aan de voeten. Een klein wondje kan zo in korte tijd grote problemen geven.

Oorzaken van een diabetesvoet

Een diabetische voet kan ontstaan door:

  • een zenuwbeschadiging of neuropathie
  • vaatproblemen of verminderde doorbloeding van de benen en voeten
  • beperkte beweeglijkheid van het gewricht en afwijkingen in de vorm van de voet of tenen
  • combinatie van bovenstaande factoren

Neuropathie

Wanneer de bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is, kunnen de zenuwen in het lichaam beschadigd raken. Dat heet zenuwschade of neuropathie. Een deel van het zenuwstelsel doet onopvallend zijn werk. Het regelt de bloeddruk, de werking van de hersenen, het hartritme en de maag-darmbewegingen. Neuropathie kan in al deze gebieden problemen veroorzaken. Met name wanneer de bloedvaatjes in het lichaam minder goed werken door diabetes.

Klachten bij neuropathie:

  • pijn
  • tintelingen
  • gevoelloosheid
  • neiging tot zweten
  • minder gevoel en minder spierkracht in de benen
  • minder (gevoel van) evenwicht

Spreekuur voor diabetesvoet

Elke donderdagochtend is er vanaf 10.00 uur een voetenspreekuur voor diabetespatiënten met voetproblemen. De internist, vaatchirurg, gipsverbandmeester, wondconsulent, orthopedisch schoenmaker en revalidatiearts zijn aanwezig. Zo kan er een gezamenlijk wondbeleid worden opgesteld waardoor u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Het multidisciplinaire team onderzoekt wat de oorzaak is van het voetprobleem en stelt een behandelplan op. Zodra de wond gesloten is, is het van belang dat er dagelijkse voetinspectie plaatsvindt en de patiënt onder controle blijft van een professional.

Door middel van preventie en tijdige herkenning/ behandeling van voetwonden kunnen veel problemen vroegtijdig worden opgelost. Daarom wordt tijdens het spreekuur ook veel aandacht besteed aan voorlichting over voetverzorging en adviezen voor schoeisel.