Diabetesvoet
Component Action Menu- ${title}
Diabetesvoet
1 op de 4 patiënten met diabetes, krijgt voetproblemen. Als gevolg van diabetes kan een combinatie van voetafwijkingen ontstaan. Zoals een verminderd gevoel onder de voeten (neuropathie).
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Oorzaken van een diabetesvoet
Een diabetische voet kan ontstaan door:
- een zenuwbeschadiging of neuropathie
- vaatproblemen of verminderde doorbloeding van de benen en voeten
- beperkte beweeglijkheid van het gewricht en afwijkingen in de vorm van de voet of tenen
- een combinatie van bovenstaande factoren
Voetproblemen
Een verminderd gevoel onder uw voet kan ervoor zorgen dat u (beginnende) wonden aan de voet niet goed opmerkt. Daarnaast kunnen de voetgewrichten stijf worden. Daardoor verandert langzaam de stand van de voet. Zonder dat u het in de gaten heeft, ontstaan er dan (meer) drukpunten. Diabetes mellitus kan ook de bloedvaten aantasten. De bloedvaten raken vernauwd, waardoor er minder bloed tot aan de voet kan stromen. Dit heet atherosclerose. Dit maakt dat wonden aan de voeten moeilijker kunnen genezen. Een klein wondje kan zo in korte tijd grote problemen geven.
Spreekuur voor diabetesvoet
Elke donderdagochtend vanaf 10.00 uur is er een voetenspreekuur voor diabetespatiënten met voetproblemen. De internist, vaatchirurg, gipsverbandmeester, wondconsulent, orthopedisch schoenmaker en revalidatiearts zijn hierbij aanwezig. Dit multidisciplinaire team onderzoekt de oorzaak van het voetprobleem. Samen stellen zij een behandelplan op. Is de wond gesloten? Dan is het van belang dat de voet dagelijks wordt geïnspecteerd. U blijft daarom onder controle van een professional.
Voetproblemen voorkomen
Bij voetproblemen is het belangrijk om wonden zoveel mogelijk te voorkomen, tijdig te herkennen en snel te behandelen. Zo kunnen veel voetproblemen vroegtijdig worden opgelost. Tijdens het voetenspreekuur krijgt u daarom voorlichting over voetverzorging en adviezen voor schoeisel.
Problemen door neuropathie
Een deel van het zenuwstelsel doet onopvallend zijn werk. Het regelt de bloeddruk, de werking van de hersenen, het hartritme en de maag-darmbewegingen. Wanneer de bloedsuikerspiegel regelmatig te hoog is, kunnen de zenuwen in het lichaam beschadigd raken. Dat heet zenuwschade of neuropathie. Neuropathie kan in alle zenuwgebieden problemen veroorzaken. Met name wanneer de bloedvaatjes in het lichaam minder goed werken door diabetes.
Klachten bij neuropathie
- pijn
- tintelingen
- gevoelloosheid
- neiging tot zweten
- minder gevoel en minder spierkracht in de benen
- minder (gevoel van) evenwicht