Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die gericht zijn tegen specifieke kenmerken van kankercellen. Doelgerichte therapie brengt daardoor minder schade toe aan gezonde cellen dan bijvoorbeeld chemotherapie.

Doelgerichte therapie

Om in aanmerking te komen voor doelgerichte therapie moet de tumor bepaalde kenmerken hebben. Niet alle soorten kanker kunnen worden behandeld met doelgerichte therapie. Doelgerichte therapie wordt soms gegeven in combinatie met chemotherapie.

Behandeling met doelgerichte therapie is nog vrij nieuw. Sommige therapieën worden toegediend via een infuus, andere via een injectie of als tablet. Uw specialist zal met u bespreken of u in aanmerking komt voor een vorm van doelgerichte therapie. De specialist of verpleegkundige bespreekt tevens de toedieningsvorm en de eventuele bijwerkingen met u. Omdat doelgerichte therapie heel specifiek werkt, zijn er over het algemeen minder bijwerkingen dan bij chemotherapie.

Soorten doelgerichte therapie

Er zijn verschillende vormen doelgerichte therapie:

  • monoklonale antilichamen
  • angiogenese-remmers
  • small molecules

Monoklonale antilichamen

Monoklonale antilichamen zijn medicijnen die precies op een receptor (ontvanger) aan de buitenkant van een cel passen. Als dit medicijn gekoppeld is aan de receptor, kunnen hierdoor bepaalde signalen de cel niet meer in. Zo krijgt de cel bijvoorbeeld niet meer het signaal dat hij zich moet delen.

Angiogenese-remmers

Angiogenese betekent de vorming van nieuwe bloedvaten. Angiogenese is een proces dat een rol speelt bij tumorgroei en bij het ontstaan van uitzaaiingen.
Angiogenese-remmers zorgen er voor dat bloedvaten in de buurt van de tumor geen signaal krijgen om nieuwe bloedvaten te maken. Hierdoor krijgt de tumor minder zuurstof en voedingsstoffen waardoor de tumorgroei wordt geremd.

Small molecules

Small molecules (kleine moleculen) zijn medicijnen die in een tumorcel signalen kunnen blokkeren. Daardoor kan een kankercel zich bijvoorbeeld niet meer delen of gaat een kankercel dood.