EVAR procedure

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. De chirurg verhelpt dit door een stent op de plek van de verwijding te plaatsen. Zit een aneurysma in de grote lichaamsslagader, dan opereert de chirurg via de lies. Het wordt EVAR-procedure genoemd. De operatie duurt 1,5 tot 2 uur. U ligt 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis.

De EVAR-procedure is een vrij nieuwe methode om een aneurysma te opereren. EVAR staat voor Endo Vasculair Aorta Reconstructie. Of u in aanmerking komt voor een operatie volgens deze techniek hangt onder meer af van uw conditie en de plaats van de verwijding in de slagader.

Hoe werkt een EVAR-procedure?

Via een opening in de liezen schuift de chirurg een opgevouwen kunststof stent de slagader in tot op de plek van de verwijding. Daar klapt het open. De stent verstevigt de uitgerekte wand van het bloedvat, zodat het niet kan scheuren. De operatie vindt onder algehele narcose plaats.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. U heeft een infuus, een katheter in de blaas en mogelijk een slangetje in de neus voor zuurstof. Afhankelijk van uw conditie blijft u een nacht op de uitslaapkamer. We houden u continu goed in de gaten en meten regelmatig de doorstroming van de bloedvaten in de benen met een doppler-apparaat. We zien vaak dat patiënten na de EVAR-procedure een koortspiek krijgen. Dit is een reactie op de stent die geplaatst is en is niet gevaarlijk.

Complicaties

Iedere operatie brengt bepaalde risico's met zich mee. Om deze risico's te verkleinen wordt u voor de operatie uitvoerig onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar uw algehele conditie, de conditie van uw hart en naar de eventuele andere ziekten of aandoeningen die u heeft. Daarvoor gaat u, voordat u opgenomen wordt, naar een internist, cardioloog en/of longarts.

Complicaties die kunnen voorkomen zijn: wondinfectie, trombose, beschadiging van organen of zenuwen, nabloeding (door lekkage van de verbinding tussen vaatprothese en het eigen bloedvat) of een afsluiting van de prothese of van de slagader in het been. Roken verhoogt de kans op complicaties. Ons advies: stop enkele weken vóór de operatie met roken.

Naar huis

De dagen na de EVAR-procedure gaat u voorzichtig bewegen. Na een paar dagen maken we een röntgenfoto van uw buik om de positie van de prothese te controleren. Mogelijk start u (tijdelijk) met bloedverdunners. Na 3 tot 5 dagen mag u naar huis.