Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie behandelt oppervlakkige kwaadaardige huidaandoeningen en huidcellen die door de zon zijn beschadigd.

Wanneer fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie gebeurt meestal als er veel of grote plekken zijn aangedaan of beschadigd:

  • bij de oppervlakkige vorm van basaalcelcarcinoom: dit is de meest voorkomende huidkanker in de blanke huid
  • bij een morbus bowen, dat is het beginstadium van een plaveiselcelcarcinoom
  • bij abnormale verhoorning door opgelopen zonschade (actinische keratose): deze plekjes kunnen op den duur kwaadaardig worden

De behandeling

Eerst bedekken we de aangedane plek met een crème: Metvix®. Die moet 3 uur lang intrekken. U verblijft zolang op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Daarna belichten we de plek 10 minuten met een speciale lamp. Het licht vernietigt afwijkende, onrustige en kwaadaardige huidcellen. De behandelde plek wordt ingesmeerd met koelzalf en afgedekt met een pleister. Deze pleister moet 24 uur blijven zitten.

Belangrijk bij de behandeling

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten:

  • bent u overgevoelig voor pinda's, laat dat vooraf aan ons weten (Metvix® crème bevat pindaolie)
  • smeer op de dag van de behandeling niets op uw huid
  • soms is de aangedane plek een beetje verdikt, u krijgt dan een zalf die u vooraf op de plek smeert
  • soms schaven we het verdikte gedeelte van te voren weg   
  • in sommige gevallen wordt u meerdere keren behandeld
  • de behandeling kan pijnlijk zijn, u mag een aantal keer 1000 mg paracetamol nemen: de avond voor de behandeling, 2 uur voor uw afspraak in het ziekenhuis en 1 uur voor de belichting

Na de behandeling

De huid kan rood, pijnlijk en gezwollen zijn. Ook kunnen er korsten of schilfers komen. Heeft u veel pijn? Dan kunt u 3 tot 4 keer per dag 500-1000 mg paracetamol nemen. Of leg een coldpack op de huid. U mag naar behoefte vaseline smeren. Dit voorkomt korsten en houdt de huid vlak. Na 4 weken is de huid helemaal hersteld. Maak na 3 maanden een afspraak bij de dermatoloog. Hij of zij beoordeelt of de plek helemaal weg is. Het advies is om nog 5 jaar lang elk jaar op controle te komen.

Belangrijk na de behandeling

Houd de plek de eerste 24 uur droog en bedekt. Na een dag mag u weer douchen. Pas na 2 weken mag u weer zwemmen of baden. De plek is gevoelig voor zonlicht. In de eerste 3 maanden mag de plek daarom beslist niet in de zon komen. Ook de zonnebank is verboden. Bent u behandeld in het gezicht? Draag dan een hoed of pet. Smeer een anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.