Fototherapie bij geel zien

Fototherapie is een behandeling voor pasgeboren baby's die geel zien. Zij worden behandeld met blauw licht. Dit voorkomt dat het bilirubinegehalte in het bloed zo hoog oploopt, dat het schadelijk wordt voor de baby.

Wat is fototherapie?

Fototherapie wordt gebruikt bij baby's die een te hoog gehalte bilirubine in het bloed hebben. Er zijn 2 manieren om de baby te behandelen:

  • een fototherapielamp waar het kind 24 uur per dag onder komt te liggen: de baby krijgt een beschermend brilletje voor de ogen tegen het felle licht van de lamp   
  • een lichtscherm, dit noemen we een biliblanket; de baby ligt dan op zijn/haar ruggetje op de biliblanket    

Soms is het nodig om zowel de fototherapielamp als de biliblanket te gebruiken. De baby ligt bloot onder de lamp of op de biliblanket. Hij of zij heeft alleen een luier aan. Elke dag wordt een kleine hoeveelheid bloed bij de baby afgenomen om het bilirubinegehalte in het bloed te bepalen. Zodra het gehalte laag genoeg is, wordt de fototherapie gestopt. Gemiddeld ligt een baby 2 dagen onder de fototherapielamp. Dit hangt echter wel af van de oorzaak van het te hoge bilirubinegehalte.

Bijwerkingen

Door de fototherapie ontstaat vaak huiduitslag en/of diarree. Dit gaat vanzelf weer over als de behandeling is gestopt. Door het hoge gehalte bilirubine, worden sommige baby's suf of gaan slecht drinken. Zij krijgen hun voeding dan tijdelijk via een neusmaagsonde. Om de uitscheiding van de bilirubine te bevorderen, krijgt de baby extra voeding.

Fototherapie en borstvoeding

Soms is het tijdens deze behandeling niet mogelijk om de baby iedere voeding aan de borst te leggen. De baby kan dan gekolfde moedermelk krijgen via de sonde. Het voordeel van moedermelk is, dat het een laxerende werking heeft. De baby kan de ontlasting veelvuldig en makkelijk kwijt, waardoor de bilirubine het lichaam verlaat. De lactatiekundige kan moeders die borstvoeding geven extra ondersteunen bij het geven van borstvoeding tijdens deze behandeling.