Fysiotherapie bij kanker
Component Action Menu- ${title}
Fysiotherapie bij kanker
Bewegen en blijven bewegen is een belangrijk onderdeel in het behandelproces bij kanker.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Kanker en de behandeling van kanker hebben een negatief effect op de werking van uw lichaam. Voldoende beweging kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven, een actieve levensstijl. Ook zorgt het ervoor dat u zichzelf beter kunt redden in het dagelijks leven.
Beweegproblemen
De behandeling door de fysiotherapeut richt zich vooral op beweegproblemen als gevolg van de kanker zelf of door de medische behandeling van kanker. Een medische behandeling kan bestaan uit: chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie, operatie of een combinatie hiervan.
Mogelijke problemen zijn:
- pijn
- spanningsklachten
- stug littekenweefsel
- huidveranderingen
- stijfheid van gewrichten en spieren
- lymfoedeem (= vochtophoping)
- spierzwakte
- conditieverlies
- vermoeidheid
- verstoorde ademhaling
Behandelfasen en begeleiding
Het ziekteproces van kanker kent verschillende fases. Niet elke patiënt doorloopt alle fases.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Fysiotherapie bij kanker en Ziekenhuis Gelderse Vallei
De fysiotherapeuten in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben kennis en vaardigheden die van belang zijn bij de behandeling van patiënten met (een voorstadium van) kanker. Ook heeft de fysiotherapeut contact met andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling. Een aantal fysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in de fysiotherapeutische oncologische zorg.
Project XtraFit
Door extra begeleiding van fysiotherapeut en diëtist willen we patiënten met darmkanker fitter krijgen voor, tijdens en na hun behandeling. Fit zijn zorgt namelijk voor een grotere weerstand waardoor patiënten de behandeling beter aankunnen. En bovendien verkleint het de kans op complicaties.
Patiënten met darmkanker zien minimaal 2 keer tijdens de behandelingen de fysiotherapeut en de diëtist. Bij de diagnose en na de operatie. Als er sprake is van chemotherapie, ook nog 3 maanden na het afronden van de chemotherapie.
Voor elk spreekuur vult de patiënt digitaal vragenlijsten in. Tijdens het spreekuur worden een aantal testen gedan. Op basis hiervan krijgt de patiënt een compleet en persoonlijk advies over voeding en bewegen. Met dit advies kan hij/zij direct zelf aan de slag. Als de patiënt naast de begeleiding vanuit het Darmlevercentrum nog extra professionele begeleiding nodig heeft, wordt er verwezen naar een gespecialiseerd netwerk in de 1e lijn. De patiënt kan dan terecht bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtist of de buurtsportcoach dichtbij huis.