Galblaasoperatie

Een scherpe pijn rechtsboven in de buik kan duiden op galstenen. De behandeling bestaat uit een operatie. U kunt ook kiezen voor afwachten. Veel mensen krijgen maar één keer een aanval. Samen met de chirurg kiest u wat het best bij u past.

Afwachten of opereren?

Met de keuzehulp vergelijkt u een operatie met afwachten. U krijgt informatie over de voor- en nadelen van beide mogelijkheden en de keuzehulp helpt u nadenken over wat u belangrijk is.

Afwachten

U kunt er ook voor kiezen om af te wachten. Krijgt u nog een keer een aanval? Dan kunt u pijnstillers nemen. Veel mensen krijgen nooit meer een aanval.

Kiest u om nu niet behandeld te worden? U kunt later altijd nog geopereerd worden.
De operatie helpt dan even goed en is even veilig.

Galblaasoperatie

Met een operatie wordt de galblaas verwijderd. Dat kan vaak in dagbehandeling. U komt 's ochtends naar het ziekenhuis. Als alles goed gaat, mag u nog dezelfde dag naar huis. U kunt goed leven zonder galblaas.

Voor de operatie heeft u op de polikliniek een afspraak bij de chirurg en aansluitend bij de anesthesioloog voor uitleg over de narcose. Samen met de chirurg kiest u welke manier van opereren voor u het meest geschikt is.

  • een kijkoperatie (laparoscopische operatie)
  • een open operatie
  • de NOTES techniek

1. Kijkoperatie

De chirurg kiest meestal voor de kijkoperatie. De chirurg plaatst enkele buisjes in de buikwand. Door deze buisjes wordt de galblaas verwijderd. Deze operatie duurt gemiddeld 30 à 45 minuten en vindt plaats onder algehele narcose.

2. Open operatie

Soms blijkt tijdens een kijkoperatie dat het beter is om de galblaas door middel van een open operatie te verwijderen. De chirurg plaatst in dat geval een snede schuin onder de ribbenboog aan de rechterkant van uw lichaam. Het herstel na deze operatie verloopt over het algemeen langzamer dan bij een kijkoperatie. Meestal moet u 1 of meer nachten in het ziekenhuis blijven.

3. NOTES techniek

De NOTES is een vernieuwende techniek die wordt uitgevoerd via de vagina. De chirurg maakt 1 snede in de navel en 2 in de achterwand van de vagina. Door de sneden worden de verschillende instrumenten en een kleine camera ingebracht. Deze wijze van opereren betekent dat u minder pijn heeft na de operatie. Ook houdt u geen zichtbare littekens over aan de operatie.

Mogelijke complicaties Bij elke ingreep bestaat een kans op complicaties. Mogelijke complicaties van een galblaasoperatie zijn:

  • nabloeding 
  • wondinfectie
  • abces 

Voeding

De galblaas speelt een rol bij het verteren van vetten. U kunt echter prima zonder galblaas leven. Een dieet is (meestal) niet nodig. Wees wel voorzichtig met grote hoeveelheden vet tegelijk. Probeer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen? Laat ze dan weg en probeer het later nog eens te eten.