Hemodialyse

Van de nierzorgpoli krijgt u te horen wanneer u start met hemodialyse. De 1e hemodialyse vindt plaats op een 1 persoonskamer. Wij streven ernaar om u vanaf de 2e dialyse te plaatsen op ‘De Schakel’. Dit is een speciale unit voor startende dialysepatiënten. Het is de schakel tussen de nierzorgpoli en de dialyseafdeling.

De Schakel

Op de Schakel zijn 2 dialyseplaatsen. Deze bevinden zich op een rustige plek op de dialyseafdeling. Zo kunt u in een rustige omgeving wennen aan de dialyse. Op de Schakel werkt een vaste groep verpleegkundigen. Een verpleegkundige begeleidt maximaal 2 startende dialyse patiënten.

Voorlichting

De verpleegkundige informeert u over de hemodialyse en vertelt over:

  • uw dieet
  • hoe de hemodialyse werkt
  • hoe u dialyseren kunt inpassen in uw dagelijks leven
  • bewegen
  • medicatie

De informatie wordt afgestemd op uw behoeften en mogelijkheden. Wij informeren u zo optimaal mogelijk over de behandelwijze en stimuleren u om mee te denken in de dialyse behandeling. Wij leren u handelingen, zodat u ze eventueel zelf kan uitvoeren. Hierbij valt te denken aan het klaarleggen van benodigdheden, het opbouwen van de machine of iets dergelijks. Zo houdt u zelf de regie over uw ziekteproces.

Bij het geven van de voorlichting wordt gebruik gemaakt van een Ipad. Het digitale voorlichtingsmateriaal is ook hier te bekijken.

Na de Schakel

U verblijft ongeveer 1 tot 3 maanden op de Schakel. Hierna stroomt u door naar een andere plek op de dialyseafdeling. Hier krijgt u een persoonlijke dialyse verpleegkundige toegewezen. Uw dialyseschema kan hierdoor veranderen. We houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen. De verpleegkundige weet alles over uw gezondheid en regelt alles wat nodig is voor uw behandeling. 1 keer per jaar wisselen de dialyseverpleegkundigen van patiëntengroep.