Heupdysplasie

Als de heupjes van uw kind niet helemaal goed gevormd zijn, moet dit snel gecorrigeerd worden. Dat kan met behulp van een spreidbroek, via tractie en soms is een operatie nodig. Vrijwel alle behandelde kinderen ontwikkelen een goed heupgewricht en kunnen een normaal leven leiden.

De behandeling van de heupdysplasie bestaat uit het centreren van de heupkop in de heupkom. Het been moet in deze positie gehouden worden, zodat de kom zich dieper kan ontwikkelen.

Behandeling met spreidbroek

Uw kindje krijgt een spreidbroekje aan, waarbij de beide beentjes ver uit elkaar gehouden worden. Zo staat de heupkop goed in de heupkom. De kom wordt daardoor langzaam dieper. Uw kind draagt de spreidbroek zo'n 23 uur per dag. Het doet geen pijn en het remt uw kind niet in de ontwikkeling.

Behandeling met tractie

Geeft een spreidbroek niet voldoende resultaat of is de heupdysplasie echt ernstig, dan wordt uw kindje opgenomen voor een behandeling met tractie. Het ligt met de beentjes recht omhoog. Met bandages en kleine gewichtjes proberen we de kop goed in de kom te krijgen. Deze behandeling is niet pijnlijk. Na de tractie leggen we meestal voor een periode van 2 keer 6 weken gips om het bekken. Het gewrichtskapsel wordt dan voldoende stevig en de kop kan er niet meer uitglijden.

Behandelen via operatie

Soms kan een operatie noodzakelijk zijn.

Resultaat van de behandeling

Door heupdysplasie op tijd te behandelen, zijn de resultaten meestal heel goed. De duur van de behandeling verschilt per kind en is afhankelijk van de ernst van de afwijking en het verloop van de genezing.