Hevig bloedverlies bij menstruatie

Sommige vrouwen verliezen bij de menstruatie erg veel bloed, stolsels en dikke brokken. Hierdoor kunnen zij zelfs bloedarmoede krijgen. Hevig bloedverlies kan worden behandeld met medicijnen of een operatie.

Wat is hevig bloedverlies?

Er is geen nauwkeurige definitie van hevig bloedverlies. Het betekent voor elke vrouw iets anders. Sommigen vinden bloedverlies hevig als het meer is dan zij gewend zijn. Anderen noemen het hevig omdat zij veel tampons of maandverband nodig hebben. En als zij vaak doorlekken en zich zeer vaak moeten verschonen. Meestal beschouwen we verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede als kenmerken van hevig bloedverlies.

Wat zijn de oorzaken van hevig bloedverlies?

Het is niet altijd duidelijk waardoor hevig bloedverlies wordt veroorzaakt. Bij 60 procent van de vrouwen vindt de gynaecoloog geen duidelijke verklaring. Soms veroorzaakt een naderende overgang het hevige bloedverlies. De eierstokken gaan dan onregelmatiger hormonen maken. Daardoor wordt soms heel veel slijmvlies opgebouwd. Dit geeft een sterkere bloeding bij de menstruatie. Soms komt het door veranderingen in de baarmoederholte. Bijvoorbeeld door een poliep of een vleesboom. En heel soms zijn medicijngebruik of afwijkingen in de bloedstolling de oorzaak.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

De behandeling hangt af van de verklaring. Vindt de gynaecoloog poliepen of vleesbomen die het hevige bloedverlies kunnen verklaren? Dan kunnen die via een operatie worden verwijderd. De gynaecoloog bespreekt hiervoor met u de mogelijkheden.

Vindt de gynaecoloog geen duidelijke verklaring? Dan zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • medicijnen zonder hormonen (Prostaglandine-synthetase-remmers of Tranexaminezuur (Cyklokapron®))
  • medicijnen met hormonen (zoals de pil, prikpil of het Mirena-spiraaltje)
  • verwijdering van het baarmoederslijmvlies
  • verwijdering van de baarmoeder, meestal gebeurt dit pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren