Ileostoma, dunne darmstoma

U krijgt een ileostoma als de ontlasting uw lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan of mag verlaten.

Ileostoma

Een ileostoma wordt meestal aan het einde van de dunne darm aangebracht. Soms kan het noodzakelijk zijn om nog eerder in de dunne darm een stoma aan te brengen. Doordat de ontlasting niet meer door de dikke darm gaat, wordt deze niet meer ingedikt. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kan er op elk moment brijige tot dunne ontlasting via de stoma naar buiten komen. Dit wordt opgevangen in een (stoma)zakje. Een ileostoma bevindt zich meestal aan de rechterkant van de buik onder de navel.

De meest voorkomende operatietechnieken waarbij een ileolostoma wordt aangelegd zijn: een low anteriorresectie of een (sub)totale colectomie.

Verzorging van een stoma

Een goede persoonlijke hygiëne is altijd belangrijk. Met een stoma kunt u uw lichaam op dezelfde manier verzorgen als voorheen. U kunt douchen en in bad met een stoma. De moderne opvangzakjes zijn waterbestendig en kunnen tegen een stootje. Bovendien zijn de zakjes vaak voorzien van een koolstoffilter. Dankzij het filter kunnen gassen reukloos ontsnappen en bollen de zakjes niet te zeer op. Lees meer over de verzorging van een stoma en stoma materialen en vergoedingen.

Verstopping

Bij een ileostoma is er sprake van een verstopping wanneer de stomaproductie langer dan een halve dag wegblijft en u een vol gevoel heeft, al dan niet met misselijkheid. Let op: sommige stomadragers hebben ook een patroon dat dagdelen de stoma niet tot nauwelijks productief is. (Zonder de klachten is er dus geen sprake van verstopping.)

Het advies is om veel te drinken en te bewegen. Lees meer over verstopping.

Voedingsadviezen

Bij een ileostoma is de dikke darm verwijderd. Het gevolg hiervan is dat de functie van de dikke darm, namelijk het opnemen van vocht en zout uit de voedingsresten in de darm, is weggevallen. De ontlasting die via het ileostoma het lichaam verlaat, bevat daardoor veel meer vocht en zout. Daarom is het belangrijk het verlies van vocht en zout via de voeding te compenseren. Lees meer over voedingsadviezen bij een ileostoma.

Omgaan met een stoma

Hoe gaat u om met uw stoma tijdens het autorijden, het sporten en tijdens uw vakantie? Lees meer over leven met een stoma.

Meer informatie