Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert.

Waarom een immunotherapie?

Het afweersysteem is de eerste bescherming van ons lichaam tegen bedreigingen van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem speelt ook een rol bij het onderdrukken van kanker. Soms kunnen kankercellen echter signalen versturen die de werking van het afweersysteem remmen. Door deze signalen te blokkeren kan het eigen afweersysteem weer actief worden tegen kankercellen.

Wanneer een immunotherapie?

Immunotherapie werkt dus niet direct in op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dit is uniek aan immunotherapie. Immunotherapie werkt echter niet bij iedereen en niet bij elke kankersoort. Uw arts kan u hierover meer vertellen. Immunotherapie wordt meestal gegeven via een infuus.

Ziekenhuis verplaatste zorg

Patiënten met kanker brengen regelmatig een bezoek aan het ziekenhuis voor hun behandeling. Ziekenhuis Gelderse Vallei geeft een deel van deze behandelingen ook thuis en in het gezondheidscentrum Norschoten in Barneveld. Het is voor patiënten erg fijn dat het ziekenhuis deze zorg dicht bij huis geeft. De patiënten hoeven niet extra naar het ziekenhuis te komen, maar zien wel dezelfde verpleegkundigen. Dit is voor hen erg prettig en vertrouwd. Bovendien zijn de lijntjes op deze manier heel kort naar de behandelend arts. Ook de verpleegkundigen vinden het fijn om deze zorg te geven. Het geeft een extra dimensie aan hun werk. Wilt u hier meer over weten? Bekijk hieronder de uitleg video.