Kijkoperatie knie

Tijdens een kijkoperatie of arthroscopie kijkt de arts in de knie. Ziet de arts weefsel dat de knie blokkeert, dan haalt hij of zij dat gelijk weg. Meestal gaat het om een gescheurde meniscus (het 'voetbalknietje') of letsel aan de kruisbanden of het kraakbeen.

Voor de kijkoperatie

U bezoekt de orthopeed, ondergaat onderzoeken (röntgenfoto's en soms een MRI) en kunt direct naar het pre-operatief spreekuur. U gaat met een datum voor de operatie weer naar huis.

Kijkoperatie is een dagbehandeling

De kijkoperatie vindt plaats als dagbehandeling en meestal onder verdoving via een ruggenprik. U komt 's ochtends naar het ziekenhuis en kunt in de loop van de dag weer naar huis.

Hoe verloopt een kijkoperatie?

Aan de voorzijde van de knie maakt de chirurg 2 kleine sneetjes van ongeveer 1 cm. Daar past een dunne staaf met daarop een cameraatje doorheen. Via de andere kleine snee brengt de chirurg een tasthaakje naar binnen om het kniegewricht te kunnen onderzoeken. Ook instrumenten om weefsel te verwijderden gaan via deze kleine snee de knie in. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Als u via een ruggenprik bent verdoofd, kunt u op een monitor meekijken met de arts en zien wat er in uw knie gebeurt.

Na de kijkoperatie

U kunt de knie meestal meteen weer buigen, maar doe dat niet verder dan 90 graden. Leg het been hoog als u zit en loop met mate. Het gewricht heeft minstens 2 weken rust nodig om te herstellen. U kunt wel meerdere keren per dag de volgende oefeningen doen:  

  • trek de tenen naar uw lichaam en hef het been met gestrekte knie  
  • beweeg de kuit, enkel en tenen regelmatig enkele minuten

E-zorg in MijnZGV

Uw persoonlijke omgeving is (na inloggen) te vinden in MijnZGV onder E-zorg, nadat u hiervoor bent aangemeld.