Kijkoperatie knie

Tijdens een kijkoperatie of arthroscopie kijkt de arts in de knie. Ziet de arts weefsel dat de knie blokkeert, dan haalt hij of zij dat gelijk weg. Meestal gaat het om een gescheurde meniscus (het 'voetbalknietje') of letsel aan de kruisbanden of het kraakbeen.

De informatie die u op de website van Focuszorg vindt over de wachttijden, kan op dit moment afwijken van de huidige situatie. Klik hier voor actuele wachttijden.

Wat kunt u verwachten?

Moet u een kijkoperatie ondergaan, dan bezoekt u eerst het preoperatief spreekuur. De kijkoperatie vindt plaats als dagbehandeling en meestal onder verdoving via een ruggenprik. U komt 's ochtends naar het ziekenhuis en kunt in de loop van de dag weer naar huis.

Er zijn twee mogelijkheden voor de kijkoperatie voor de knie:

  • arthroscopie: kijkoperatie, meer informatie op deze webpagina
  • Focuszorg: snel traject voor de kijkoperatie knie. Speciaal voor mensen onder de 50 jaar.

Hoe gaat de kijkoperatie

Aan de voorzijde van de knie maakt de chirurg 2 kleine sneetjes van ongeveer 1 cm. Daar past een dunne staaf met daarop een cameraatje doorheen. Via de andere kleine snee brengt de chirurg een tasthaakje naar binnen om het kniegewricht te kunnen onderzoeken. Ook instrumenten om weefsel te verwijderden gaan via deze kleine snee de knie in. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Als u via een ruggenprik bent verdoofd, kunt u op een monitor meekijken met de arts en zien wat er in uw knie gebeurt.

Na de kijkoperatie

U kunt de knie meestal meteen weer buigen, maar doe dat niet verder dan 90 graden. Leg het been hoog als u zit en loop met mate. Het gewricht heeft minstens 2 weken rust nodig om te herstellen.

U kunt wel meerdere keren per dag de volgende oefeningen doen:

  • trek de tenen naar uw lichaam en hef het been met gestrekte knie
  • beweeg de kuit, enkel en tenen regelmatig enkele minuten

Ervaringsverhaal

Sportorthopeed Wybren van der Wal over de meniscusoperatie van tennisser Sem.

Ervaringsverhalen

Sportorthopeed Wybren van der Wal over de meniscusoperatie van tennisser Sem.

'Het resultaat van een ingreep kan de toekomst van een sporter bepalen. Een klein scheurtje in de meniscus kan enorme gevolgen hebben voor iemands verdere sportcarrière.'