Kunstmatige inseminatie (IUI)

Bij een behandeling via kunstmatige inseminatie (IUI) brengen we in de baarmoeder zaad in. Er zijn verschillende redenen om deze behandeling te starten. Verminderde zaadkwaliteit kan een reden zijn. Of als er geen duidelijke oorzaak is voor het uitblijven van de zwangerschap.

IUI bij verminderde zaadkwaliteit

Als de kwaliteit van het zaad van de man is verminderd, kan via inseminatie worden geprobeerd een zwangerschap te realiseren. In dat geval stellen we vast wanneer de vrouw in haar cyclus de eisprong heeft. We spreken dan een tijd af bij het laboratorium, waarop de man zijn zaad kan inleveren. Daarna vindt de inseminatie plaats.

IUI met hormoonbehandeling

Soms is er langere tijd geen zwangerschap ontstaan, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is gevonden. Dat kan ook een reden zijn om IUI toe te passen. De vrouw krijgt dan een hormoonbehandeling om meerdere eitjes tegelijk te laten rijpen. We controleren dit via echo’s.

De vrouw moet hiervoor regelmatig naar het ziekenhuis komen. Dit is lastig te plannen en kan belastend zijn voor de vrouw. Bijvoorbeeld omdat zij dit moet regelen met werk of school.

Als de eiblaasjes groot genoeg zijn, kunnen we starten met de inseminatie. We spreken dan een tijd af bij het laboratorium, waarop de man zijn zaad kan inleveren. Daarna vindt de inseminatie plaats.

Uitvoering kunstmatige inseminatie

De inseminatie wordt meestal uitgevoerd door de assistentes van voortplantingsgeneeskunde. Zij zijn hiervoor geautoriseerd. Na de behandeling kunt u uw gewone werkzaamheden hervatten.