Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
'Dat branderige gevoel bleek een liesbreuk te zijn'
'De afgelopen 20 jaar heb ik een fysiek zwaar beroep gehad. Veel tillen, veel bukken. Ik kreeg steeds vaker last van een zeurend, branderig gevoel in mijn lies, heup en been. Ik dacht dat het wel over zou gaan, maar dat gebeurde niet,' aldus Willem Verkerk.
Advertorial
Een operatie is nodig
Een kort lichamelijk onderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei wees op een liesbreuk. Dr. Roland Mollen, chirurg: 'Een liesbreuk kan door de jaren heen ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van veel en zwaar tillen, zoals bij meneer Verkerk is gebeurd. Een operatie is dan nodig om de breuk te herstellen. Dat kan goed, veilig en snel. Wij opereren jaarlijks 400 patiënten met een liesbreuk.'
Weinig pijn achteraf
Willem Verkerk: 'In overleg met de chirurg koos ik voor de TREPP-techniek om van mijn liesbreuk af te komen. Dit is een vooruitstrevende techniek waarbij de operatie achter het lieskanaal langs wordt uitgevoerd. Eén van de voordelen van deze techniek is dat je na de operatie veel minder pijn ervaart. Ik heb inderdaad niet veel last gehad en kon vrij snel weer aan het werk.'
Een liesbreuk
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
- een zwelling of bult in de lies, die kleiner wordt of verdwijnt als u gaat liggen
- een zeurderig, brandend gevoel in de lies
- pijn bij het opstaan of lopen die uitstraalt naar de heup, bovenbeen, bil of onderrug
Een liesbreuk kan door de jaren heen ontstaan. Het komt vaker voor bij mannen; zo’n 27% van de mannen krijgt ooit een liesbreuk, tegen 2% van de vrouwen. Door hun lichaamsbouw is de lies bij mannen een wat zwakkere plek. Het hebben van een zwakkere lies kan ook aangeboren zijn. Daarom komt een liesbreuk ook voor bij baby’s.
Een liesbreuk gaat niet vanzelf over, maar moet worden hersteld. Dit kan goed, veilig en snel met een operatie.
Via eZorg kunnen patiënten vooraf thuis worden geïnformeerd. Ze hoeven dan vaak alleen naar het ziekenhuis voor de operatie. Dat is vooral prettig voor patiënten buiten de regio Ede.