Ligeren Müller

Het verwijderen van spataderen via de 'methode Müller' is een poliklinische behandeling onder plaatselijke verdoving. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten en vindt plaats op de polikliniek dermatologie of chirurgie.

Voorbereiding behandeling

Zorg dat uw benen geschoren en gewassen zijn. Gebruik geen bodylotion of crème. Vanwege hygiëne kan uw partner of begeleider niet aanwezig zijn tijdens de behandeling. Soms wordt de spatader vooraf op de huid afgetekend en soms vindt er nog een duplexonderzoek plaats voordat de ingreep wordt uitgevoerd.

Het verwijderen van spataderen via de methode Müller vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. In een enkel geval kiest de arts voor algehele narcose of verdoving via een ruggenprik.

De behandeling van spataderen

De plek van de spatader wordt verdoofd. De arts maakt een kleine snee of kleine sneetjes en verwijdert daardoor de spataderen. Daarna wordt de huid gehecht of ‘gelijmd’. Het eventuele resterende deel van de ader spuit de arts in met een vloeistof. Stevige medische steunkousen zorgen ervoor dat er geen bloed meer door deze ader kan stromen, waardoor die uiteindelijk verschrompelt.

Na de behandeling

Direct na de behandeling krijgt u steunkousen aan. U blijft in de herstelkamer totdat u naar huis gaat. U kunt niet zelf autorijden, dus zorg dat iemand u thuisbrengt.

Naar huis

De witte kous draagt u een week lang dag en nacht. Na een week kunt u de watten en pleisters verwijderen. De bruine kous draagt u 14 dagen lang op de dag, tenzij uw arts anders met u heeft afgesproken. Douche deze periode zittend met lauw water. Veel lopen is goed. Ook fietsen en traplopen is toegestaan. Vermijd de eerste 2 weken intensief sporten en lang staan. Na 2 weken kunt u de hechtingen er bij de huisarts uit laten halen. 4 tot 6 weken na de ingreep verwachten we u voor controle op de polikliniek.

Spataderen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

De vaatchirurgen en dermatologen van Ziekenhuis Gelderse Vallei behandelen jaarlijks ruim 1000 mensen met spataderen. Na verwijzing door de huisarts kunt u binnen 2 weken op de polikliniek terecht voor onderzoek, diagnose en een behandelplan.