Littekencorrectie

Aan een operatie, ongeval of brandwond kunt u (lelijke) littekens overhouden. Met een littekencorrectie kan de plastisch chirurg het litteken verbeteren, waardoor het minder opvalt. Dat kan met een operatie of met siliconenpleisters of siliconenzalf. In overleg met de chirurg kiest u de best passende techniek.

Vormen van littekencorrecties

Realiseer u dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het nooit helemaal zal verdwijnen. U overlegt met de plastisch chirurg wat uw wensen zijn. Hij/zij legt u uit welke technieken mogelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om littekens te corrigeren:

  • operatie
  • behandeling met siliconenzalf
  • behandeling met siliconenpleisters

Pleisters en zalf kunnen we eenvoudig op het litteken aanbrengen. Deze behandeling kunt u combineren met ontstekingsremmende injecties. Om een litteken tot rust te laten komen, kunnen meerdere injecties nodig zijn. Daardoor kan de behandeling enkele maanden tot een jaar duren.

Bij elke behandeling horen bepaalde leefregels en verzorgingsadviezen. De plastisch chirurg of de assistente geeft u hierover uitgebreide informatie.

Een operatieve littekencorrectie

Een littekencorrectie met een operatie gaat meestal onder plaatselijke verdoving. Na de operatie hechten we de huid:

  • oplosbare hechtingen: de chirurg hecht onder de huid met oplosbare hechtingen, deze hoeft u dus niet weg te laten halen
  • niet oplosbare hechtingen: soms zijn oplosbare hechtingen niet mogelijk, in dat geval hecht de chirurg met hechtingen die we later verwijderen

We verbinden de wond met hechtpleisters, een wondpleister of verband.

Na de operatieve littekencorrectie

Na de ingreep heeft u meestal weinig of geen pijn. Als het nodig is, mag u Paracetamol nemen. Voordat u naar huis gaat, geeft de assistent u instructies over het behandelen en verzorgen van de wond. Na 1 dag mag de wond nat worden in schoon water (bijvoorbeeld douchen). Vermijd vuil water (bijvoorbeeld sop, afwaswater of zwemwater). Hechtpleisters moeten minimaal 1 week blijven zitten. Wondpleisters en verband mag u na een paar dagen zelf verwijderen.

Wij adviseren u vervoer naar huis te regelen. Zelf autorijden raden we af.

Voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen komt u terug naar het ziekenhuis. Uit voorzorg kunnen we dan ook starten met een siliconenbehandeling. Dit gaat in overleg met de plastisch chirurg of assistent.

Houd minstens enkele maanden de verse littekens uit de felle zon.