Lymfoedeem behandeling
Component Action Menu- ${title}
Lymfoedeem behandeling
De behandeling van lymfoedeem kent een aantal therapieën en leefregels. In een behandelplan bepalen we op welke manier we het vocht actief gaan verdrijven. En hoe we nieuw lymfoedeem beperken.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
De behandeling
Voor lymfoedeem bestaan verschillende behandelingen:
- manuele lymfdrainage: massage stimuleert het lymfestelsel om vocht af te voeren
- ambulante compressietherapie: verbanden die met een speciale techniek worden aangelegd
- oefentherapie: gericht op het bewegen van armen en benen
- pressotherapie: een apparaat masseert het vocht als het ware omhoog
Na 1 of meer van deze therapieën krijgt u een therapeutisch elastische kous. Deze helpt om het resultaat te behouden. U draagt de kous overdag. Als u gaat slapen, doet u de kous af. Vraag bij uw leverancier om instructies. De kousen gaan ongeveer 1 jaar mee. Laat de kousen daarna opnieuw opmeten.
Leefregels
Met de volgende leefregels kunt u klachten verminderen en voorkomen dat u opnieuw lymfoedeem krijgt.
Voorkom wondjes
Wondjes kunnen leiden tot ontstekingen en infecties. Voorkom daarom dat u ze krijgt. Is er toch een wondje ontstaan? Ontsmet dan met een desinfecterend middel. Laat liever geen naalden prikken in de arm of been waar het lymfoedeem zit. Ook de bloeddruk kan beter aan de andere arm worden gemeten.
Draag loszittende kleding
Kleding, bh’s, schoenen en accessoires mogen niet knellen. Draag een bh met bredere banden en een brede elastische onderrand.
Blijf bewegen
Blijf genoeg bewegen en doe eenvoudige oefeningen. Door te bewegen kan het lichaam het lymfvocht beter afvoeren. Meestal kunt u uw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.
Vermijd warmte en kou
Vermijd heet water, sauna, stoom, warme pakkingen en langdurig zonnen. Ook erge kou is niet goed.
Draag uw kousen tijdens een vlucht
Gaat u vliegen? Door het drukverschil kan het lymfoedeem verergeren. Draag uw therapeutische elastische kousen en beweeg af en toe tijdens de vlucht.
Als er toch lymfoedeem ontstaat
Ondanks alle leefregels kunnen de klachten toch verergeren. Wees alert op de signalen van lymfoedeem:
- zwelling
- een zwaar gespannen of moe gevoel
- functieverlies of bewegingsbeperking van been, hand en/of arm
- pijn en tintelingen in de arm of onder de oksel
Herkent u 1 van de symptomen? Geef uw arm of been dan eerst wat rust. Leg deze hoger neer, bijvoorbeeld op een kussen. Zijn de klachten er de volgende dag nog? Neem dan contact op met uw arts, de mammacare-verpleegkundige of met uw huisarts. Hoe eerder maatregelen getroffen worden, hoe groter de kans is dat het lymfoedeem kan worden verholpen.
Is uw arm of been dik, rood of warm? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts. Voelt u zich ook grieperig? Dan kunt u wondroos hebben. U krijgt dan antibiotica.