Gescheurde meniscus behandeling

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de kennis en technische mogelijkheden om alle soorten meniscusscheuren te behandelen. Per patiënt en situatie bepalen wij de beste behandeling. In het algemeen geldt dat bij jongere patiënten altijd gestreefd wordt naar het repareren van de meniscus. In het geval van een degeneratieve meniscusscheur wordt eerder gekozen voor conservatieve (niet-operatieve) behandeling.

Niet bij iedere meniscusscheur is een operatie nodig. Sommige scheuren geven geen klachten of genezen vanzelf. Indien er wel wordt gekozen voor operatieve behandeling, bepalen het type scheur, de lokatie van de scheur en de leeftijd van de patient met name of de meniscus gehecht kan worden of niet.

Bij een rafelige scheur die al langer bestaat, of bij een scheur in het niet goed doorbloede deel van de meniscus wordt gekozen voor het verwijderen van het beschadigde deel van de meniscus. Als de scheur hechtbaar is, zal dit altijd worden gedaan. De slagingskans van het hechten van een meniscus is ongeveer 80%. Vanwege de belangrijke functie van de meniscus met de beschermende eigenschappen voor het kraakbeen, heeft het repareren hiervan vooral bij jonge patienten de voorkeur.

Als een beschadigd deel van de meniscus verwijderd wordt, is het advies de knie de 2 weken na de operatie te ontzien. De knie mag wel belast worden. Eventueel kan de eerste paar dagen gebruik worden gemaakt van krukken.

Nazorg

Begeleiding door een fysiotherapeut is niet noodzakelijk, maar kan natuurlijk wel. Na het hechten van een meniscusscheur geldt een specifiek nabehandel schema. Over het algemeen moet er 6 weken gebruik worden gemaakt van krukken, waarbij de belasting geleidelijk opgebouwd mag worden. Het been mag gedurende de eerste 6 weken niet verder worden gebogen dan 90 graden. Begeleiding door een fysiotherapeut is belangrijk. Het kan wel 4 maanden duren voordat er weer gesport kan worden. Als een meniscuswortel scheur is gehecht, mag het geopereerde been gedurende 6 weken helemaal niet belast worden.