Mucocele verwijderen

Een mucocele is een slijmcyste die ontstaat door afsluiting van een klein speekselkliertje in de binnenzijde van de lip of wang.

Hoe ontstaat een mocucele?

Een mocucele is een cyste die meestal ontstaat ontstaat wanneer de afvoerbuisjes van de kleine speekselklieren niet goed functioneren. Het speeksel kan niet weg en hoopt zich op in de buurt van de klier. De mucocele is niet pijnlijk maar meestal wel hinderlijk (er wordt vaak op gebeten). De mocucele kan ook esthetisch storend zijn.

Klinisch onderzoek toont een blauwe doorzichtige, weke zwelling van enkele millimeters tot 1 centimeter groot. De holte is gevuld met speeksel.

Verwijderen van een mocucele

De behandeling bestaat uit excisie van de mucocele met het direct omliggende weefsel. Wordt dit niet gedaan, dan is de kans op terugkeer groot. Het doorprikken van een mucocele is niet zinvol en maakt latere behandeling moeilijker.
Om zekerheid over de diagnose te verkrijgen, zal de MKA-chirurg het verwijderde weefsel altijd voor onderzoek naar de patholoog sturen. De uitslag wordt poliklinisch of telefonisch met u besproken.

Mogelijke ongemakken na de ingreep

Wanneer de verdoving is uitgewerkt, is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na 2 dagen het hevigst en slinkt daarna. Soms ontstaat een bloeduitstorting; de wang verkleurt en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weer weg.

Meer informatie over het verwijderen van een mocucele

Lees de folder voor meer informatie over kleine chirurgische ingrepen. U vindt hier uitleg over wat u zelf kunt doen en mogelijke complicaties.