Neurostimulatie

Heeft u last van ongewenst verlies van urine of ontlasting, moeite met plassen of pijn in de bekkenbodem. Een behandeling in de vorm van PTNS kan dan voor u de oplossing zijn.

PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie, ook wel zenuwstimulatie genoemd. Voor deze behandeling wordt u door uw hoofdbehandelaar  doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed. In deze folder geven wij u graag meer informatie over PTNS.

Bij PTNS wordt de onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld. Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de blaas of kringspier zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en dat de normale functie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie. 

Indicaties

Wanneer u één van de volgende klachten heeft, komt u in aanmerking voor PTNS:

  • een ongewenst verlies van urine samengaand met een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrangs urine incontinentie);
  • een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen;
  • vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan tien keer per dag;
  • moeite met goed leeg plassen (voor mannen: zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt)
  • voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn);
  • Ongewild verlies van ontlasting of vocht uit de anus.

Indicaties wanneer u niet in aanmerking komt voor PTNS:

  • als u zwanger bent of op het moment een zwangerschapswens heeft;
  • als u een pacemaker heeft. Dan overleggen wij eerst met uw behandelend cardioloog of PTNS mogelijk is.

Afspraak op de polikliniek

Voor de behandeling krijgt u een afspraak op de polikliniek in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Afhankelijk van uw klachten is dit op de polikliniek Chirurgie, MDL of Urologie. Indien u een indicatie heeft voor PTNS bespreekt uw hoofdbehandelaar dit met u. We adviseren om u goed voor te bereiden op uw afspraak en om de 3 goede vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Meer informatie over de 3 goede vragen vindt u op: https://www.geldersevallei.nl/patient/naar-het-ziekenhuis/voorbereiding-polikliniek/3-goede-vragen

Indien u samen besluit te starten met PTNS zal u meerdere malen behandeld worden op het behandelcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Meer informatie over deze behandeling vindt u in de folder.

Na de behandeling

In principe is de behandeling niet genezend, maar leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de mensen veel baat heeft bij de behandeling. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen op het voor u afgestemde aantal weken. Met uw behandelend arts bespreekt u het resultaat van de PTNS-behandeling en het vervolg.

Vragen

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen over de behandeling of uw afspraak? Dan kunt u deze stellen aan de medewerkers van de poli Chirurgie, poli MDL of poli Urologie op 0318 434345