Neustussenschot rechtzetten

Bij een septumcorrectie wordt het neustussenschot inwendig recht gezet. Er zijn geen zichtbare littekens te verwachten. Bij de operatie wordt het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrij gelegd via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Dat wil zeggen: uitstekende stukken worden verwijderd en kromme delen worden rechtgemaakt.

De inwendige en uitwendige neuscorrectie

Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Dit laatste heeft dan ook invloed op het uiterlijk. Vaak is het in zo’n geval mogelijk om in één operatie niet alleen de functie te herstellen, maar ook het uiterlijk te verbeteren.

Ook deze operatie – die natuurlijk wat uitgebreider is dan de septumcorrectie ( = neustussenschot rechtzetten) – wordt in het algemeen van binnenuit verricht. Er zullen dus geen sneden gemaakt worden op – aan de buitenkant – zichtbare plaatsen en er zullen geen zichtbare littekens achterblijven.

Op de afdeling wordt u door een verpleegkundige voorbereid op de operatie. Na de operatie, bij terugkomst op de afdeling, heeft u een gaasje onder uw neus geplakt zitten. Soms zit er een pleister of kapje over uw neusrug. U krijgt eten en (koud) drinken. Voor ontslag krijgt u informatie over medicijngebruik, neusspoelen, polikliniek afspraak en wat u moet doen bij problemen.