Neustussenschot rechtzetten

Een scheef tussenschot in de neus kan de functie van de neus verstoren. U kunt een scheef neustussenschot laten rechtzetten met een operatie. Dit heet een septumcorrectie. De operatie gebeurt inwendig. Er zijn geen zichtbare littekens te verwachten.

De operatie

Op de afdeling wordt u door een verpleegkundige voorbereid op de operatie. Bij de operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrij gelegd. Dit gebeurt via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Stukken die uitsteken worden verwijderd en kromme delen worden rechtgemaakt.

Operatie voor een verbeterd uiterlijk

Soms is de neusfunctie niet alleen verstoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale vorm van de buitenkant van de neus. Die abnormale vorm heeft invloed op het uiterlijk. Met een operatie kunnen we vaak het uiterlijk verbeteren, en tegelijk ook de neusfunctie herstellen. Deze operatie is wat uitgebreider dan de septumcorrectie waarbij alleen het neustussenschot wordt rechtgezet. Toch kan ook deze operatie meestal van binnenuit worden gedaan. Er worden dan geen sneden gemaakt op zichtbare plaatsen aan de buitenkant. Er blijven bij deze operatie dan ook geen zichtbare littekens achter.

Na de operatie

Na de operatie zit er een gaasje onder uw neus geplakt. Soms zit er een pleister of kapje over uw neusrug. U krijgt wat te eten en (koud) drinken. U krijgt informatie over medicijngebruik, het spoelen van de neus, een controleafspraak op de polikliniek en wat u moet doen bij problemen. Vaak kunt u nog dezelfde dag naar huis