Nierziekten

De functie van de nieren zijn onder andere het verwijderen van afvalstoffen, het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Als de nieren niet goed meer werken, kan dat grote gevolgen hebben.

Bekijk de video. Hierin wordt uitgelegd wat uw nieren doen en wat de gevolgen kunnen zijn als uw nieren niet goed meer werken.

Afspelen
Hoe werken nieren? Bron: nieren.nl

Wat is de oorzaak van nierziekten?

Er zijn nierziekten waarmee iemand wordt geboren. De nieren werken dan vanaf de geboorte minder goed. In het begin merken patiënten hier vaak niet veel van. Als iemand ouder wordt, doen de nieren het minder goed. Ze kunnen dan klachten krijgen. 

De nieren kunnen ook beschadigd worden door andere ziektes, zoals suikerziekte of een hoge bloeddruk. Door deze ziektes kan het filter in de nieren beschadigen. Hierdoor kan de nier niet meer alle afvalstoffen verwijderen. Dit verstoord de balans in het lichaam. Het vocht in het lichaam wordt dan niet meer goed verdeeld. Patiënten krijgen hier vaak last van. Dit noemen we een verstoorde vochthuishouding. 

Als nieren te weinig bloed krijgen, raken ze ook beschadigd. Dit kan gebeuren als de slagader van de nier smaller wordt. Een minder goede werking van de nieren kan ook (tijdelijk) ontstaan als iemand uitgedroogd is, of een te lage bloeddruk heeft door een bloedvergiftiging.

Medicijngebruik kan er ook voor zorgen dat de nieren minder goed werken. Door veel medicijnen gaan de nieren minder goed werken. Bij patiënten die al beginnende nierproblemen hebben en dat vaak nog niet in de gaten hebben, kan bepaald medicijngebruik ervoor zorgen dat de nieren ineens minder goed werken. 

Klachten bij nierziekten

Patiënten met nierfunctiestoornissen hebben in het begin vaak geen klachten. Als de nierfunctie achteruit gaat, kunnen zij problemen krijgen met hun vochtbalans, wat zorgt voor in vocht in de benen en achter de longen. Patiënten van wie het hart minder goed werkt, hebben hier soms ook last van. 

Ook kunnen patiënten die al langere tijd last hebben van nierfunctiestoornissen last hebben van vermoeidheid. Wanneer er meer afvalstoffen in het lichaam zijn, kunt u ook last krijgen van jeuk of sufheid. Wanneer er geen goede balans in vitaminen en mineralen is, kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie. Uw hart heeft namelijk mineralen nodig. Te lage of te hoge waarden kunnen in enkele gevallen leiden tot hartritmestoornissen.

Meer informatie over nierziekten en medicatie leest u in onze online Patiënten Informatie Map (PIM). Lees hiervoor onderwerp 2.

Voeding

Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het voorkomen en behandelen van nierschade. Bij beginnende nierschade is het vooral belangrijk om gezond te eten, de hoeveelheid zout in uw voeding te verminderen en te zorgen voor een gezond gewicht. Volg hiervoor het advies over goede voeding. Meer informatie leest u www.geldersevallei.nl/voeding.

Dieet

U heeft een dieet nodig wanneer uw nieren minder goed gaan werken. Of wanneer u nierziekten zoals een nierfilterontsteking, nefrotisch syndroom, cystenieren of nierstenen heeft. Bekijk ook de video ‘Eten en drinken als uw nieren niet meer goed werken’ onderaan deze pagina. 

Meer weten over uw voedingspatroon

Wilt u meer weten over wat u eet en drinkt op een dag? Download dan de Isala Voeding app in de Google Play Store of Apple App Store. U kunt per maaltijd invullen wat u eet en drinkt. Daarnaast kunt u aangeven wat het doel is van bijvoorbeeld eiwit of zout.

Drinken

Bekijk de Drankenwijzer. Hierin kunt u zien welke dranken veel of weinig fosfaat bevatten. Onze diëtisten ontwikkelden deze Drankenwijzer samen met onderzoekers van Wageningen University & Research.

Meer informatie

  • Onze diëtisten maakten met hulp van de Nierstichting video's over Kalium, fosfaat, vochtbeperking en bewegen. Bekijk de video's die passen bij uw behandeling. U vindt deze video's onderaan deze pagina.

  • Lees onderwerp 4 van de Patiënten Informatie Map (PIM) nierzorg. Hier vindt u informatie over het dieet en de geadviseerde leefstijl bij nierschade en sommige nierziekten. De andere onderwerpen gaan over de organisatie van nierzorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, ziektebeelden en medicatie, verpleegkundige aspecten in de behandeling en maatschappelijke zaken.

  • Bekijk nieren.nl voor gezonde en lekkere recepten, om in contact te komen met lotgenoten en professionals en voor artikelen over nierschade en voeding. De website nieren.nl is van De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Ruim 1 op de 10 Nederlanders heeft nieren die niet goed werken. Dit kan komen door ongezonde voeding. Daarom is voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling van nierziekten. Onderzoekers, diëtisten en specialisten werken in de Alliantie Voeding in de Zorg aan producten en concepten die eraan bijdragen dat patiënten zo goed mogelijk eten en drinken en aan behandeling van nierpatiënten. Bekijk de projecten van de Alliantie Voeding in de Zorg.

Nieren
Bron: Stimulansz
Afspelen
Eten en drinken als uw nieren niet meer goed werken. Bron: nieren.nl
Afspelen
Kalium
Afspelen
Een pil tegen te hoog fosfaat - peritoneale dialyse
Afspelen
Een pil tegen te hoog fosfaat - hemodialyse
Afspelen
Een pil tegen te hoog fosfaat - chronische nierschade
Afspelen
Vochtbeperking - peritoneale dialyse
Afspelen
Vochtbeperking - hemodialyse
Afspelen
Invloed van bewegen op de nieren - peritoneale dialyse
Afspelen
Invloed van bewegen op de nieren - hemodialyse
Afspelen
Invloed van bewegen op de nieren - chronische nierschade