Oorcorrectie

Heeft u afstaande oren of is de kom van de oorschelp te groot? Met een oorcorrectie kunt u dit aan laten passen. Tijdens een intakegesprek met de specialist worden uw wensen en de mogelijkheden besproken. Er worden tevens foto's gemaakt door de medisch fotograaf.

Oorcorrectie

Afstaande oren zijn een aangeboren afwijking van de vorm van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De meest voorkomende afwijking is dat de oren te ver van de zijkant van het hoofd afstaan. Met een relatief eenvoudige operatie kunnen afstaande oren worden gecorrigeerd. Dit kan al vanaf de leeftijd van 5 jaar.

Naast afstaande oren kan het voorkomen dat de kom van de oorschelp te groot en te diep is, terwijl de rand van het oor wel de goede vorm heeft. In andere gevallen zijn juist de oorlellen te groot of te grof. Dit kan worden gecorrigeerd door middel van een chirurgische ingreep. De operatie waarmee de oorschelpen dichter bij het hoofd worden geplaatst, wordt ook wel otoplastiek genoemd.

Littekens

De littekens van de ingreep komen achter het oor in een huidplooi te liggen en zullen nauwelijks zichtbaar zijn. U kunt eventueel calendula crème of een vitamine E crème gebruiken ter bevordering van de genezing van de littekens. U mag hiermee beginnen als het hoofdverband verwijderd is.

Behandeltraject 

Voorbereiding

De operatie wordt bijna altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Ter bevordering van een optimale genezing raden wij roken af vanaf 3 weken vóór tot 3 weken na de ingreep. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u daar 10 dagen vóór de operatie mee stoppen. Uw behandelend specialist heeft dat met u besproken. 

Tijdens de behandeling

De specialist is circa anderhalf uur bezig met de ingreep. Bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, mits zij daartoe in staat zijn, kan de ingreep onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De operatie wordt verricht met een snede achter het oor, die verborgen ligt in de natuurlijke plooi. De huid wordt aan de achterzijde van de oorschelp losgemaakt.

Vervolgens wordt de bovenste vouw van het oor versterkt en het middengedeelte iets naar het hoofd geplaatst met behulp van permanente hechtingen. Soms wordt het kraakbeen aan de voorzijde ingekrast om de spanning op de hechtingen te verminderen, zodat de vorm langdurig is gegarandeerd. Het huidoverschot dat meestal ontstaat achter de oorschelp, wordt verwijderd. De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Na de behandeling

Na de operatie draagt u een hoofdverband om de stand van de oren te steunen. Uw arts bespreekt met u wanneer het hoofdverband verwijderd mag worden. Na circa 2 uur mag u weer naar huis. U mag na de ingreep niet zelf deelnemen aan het verkeer. De oren kunnen nog enkele dagen na de operatie gevoelig zijn, maar dit verdwijnt vanzelf. Na een paar weken is het eindresultaat zichtbaar. De assistente geeft u adviezen mee om het herstel te bevorderen.

Na een week komt u voor controle bij de polikliniekassistente en worden indien nodig, de hechtingen verwijderd.  De controle bij de arts is 3 maanden na de operatie. Er worden opnieuw foto's gemaakt door de medisch fotograaf.