Operatie aan de lever

De behandeling bij uitzaaiingen in de lever kan bestaan uit een operatie, radiofrequente ablatie (RFA) of chemotherapie. Er kan ook een combinatie van verschillende behandelingen gegeven worden.

Operatie bij uitzaaiingen in de lever

Bij een operatie voor leveruitzaaiingen wordt behalve de tumor ook gezond leverweefsel verwijderd. Ruim opereren vergroot de kans dat alle kankercellen weg zijn. Het verwijderde weefsel wordt onderzocht door de patholoog. Afhankelijk van uw situatie kan uw arts radiofrequente ablatie adviseren. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht snel te herstellen.

De operatie duurt circa 60 tot 240 minuten, afhankelijk van de soort operatie. Tijdens de operatie neemt de chirurg een of meerdere gedeelten van de lever weg. Daarnaast kunnen ook uitzaaiingen worden ‘weggebrand’ (radio frequente ablatie). Dit gebeurt onder volledige narcose. Het weefsel dat door de chirurg is weggehaald, wordt onderzocht in het laboratorium. De uitslag van dit onderzoek is na circa 10 werkdagen bekend. Tijdens de operatie wordt een slangetje in de blaas gebracht waarmee de urine wordt opgevangen.

Na de operatie

Na de operatie is het belangrijk om snel weer te drinken en te eten. Via het infuus wordt extra vocht toegediend. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Beide dragen bij tot een sneller herstel na de operatie. De anesthesist spreekt de pijnbestrijding af. Eerst wordt dat via het infuus gegeven met daarnaast tabletten tegen de pijn. De pijnbestrijding wordt vervolgens, afhankelijk van de mate van pijnbeleving, afgebouwd.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij een operatie aan de lever is er kans op complicaties zoals infecties, gallekkage, leverfalen, een nabloeding of beschadiging van aangrenzende darmstructuren.

Naar huis

De opnameduur bedraagt ongeveer 1 week, mits er geen koorts is opgetreden. Voor mensen die nog niet volledig zelfredzaam zijn, wordt professionele hulp ingeschakeld voor thuis. De totale herstelperiode hangt af van de grootte van de operatie, de aard van de aandoening en de lichamelijke conditie van dat moment.