Operatieve verwijdering van de baarmoeder

Soms moet de baarmoeder worden verwijderd. Bijvoorbeeld bij een vleesboom (myoom), overmatige menstruatie, verzakking van de baarmoeder of een kwaadaardige ziekte. De baarmoeder kan verwijderd worden door de buik of door de vagina. De gynaecoloog bespreekt welke operatie in uw geval het meest geschikt is.

Wat is een operatieve verwijdering van de baarmoeder?

Bij een operatieve verwijdering van de baarmoeder worden de baarmoeder en de baarmoederhals weggenomen. Dit gebeurt onder narcose. Soms worden ook de eierstokken weggehaald, maar alleen als daarvoor een dringende reden is. Van tevoren bespreken we dit met u. Heel soms blijkt pas tijdens de operatie dat ook de eierstokken verwijderd moeten worden. En soms blijkt tijdens de operatie dat het beter is om de baarmoederhals te laten zitten. Dan bespreken we dit achteraf met u. Het verwijderen van de baarmoeder is een middelgrote operatie.

Wanneer krijgt u een operatieve verwijdering van de baarmoeder?

Het besluit om de baarmoeder te verwijderen, gebeurt vaak als u al langer klachten heeft die niet op een andere manier kunnen worden opgelost:

  • een vleesboom in de wand van de baarmoeder (myoom): een vleesboom is een goedaardige, ronde verdikking
  • overmatige, langdurige of pijnlijke menstruaties waartegen medicijnen niet helpen
  • een verzakking van de baarmoeder en/of van de vagina
  • resten van ontstekingen van de geslachtsorganen
  • kwaadaardige ziekten van de geslachtsorganen

De operatie

De baarmoeder kan verwijderd worden door de buik of door de vagina. Als de baarmoeder door de vagina wordt verwijderd, krijgt u geen litteken op uw buik. Dit is niet bij elke vrouw mogelijk. Bespreek met uw gynaecoloog welke manier voor u geschikt is.

Na de operatie

De meeste vrouwen hebben de eerste dagen na de operatie last van winderigheid. Dit komt doordat de darmen weer actief worden. Soms is de buik opgezet en heeft u wat krampende buikpijn. Vanaf de eerste dag na de operatie krijgt u tabletten om de ontlasting op gang te brengen. Dit voorkomt dat u verstopping krijgt en moet gaan persen. Vanaf de derde tot vijfde dag begint u zich een stuk lekkerder te voelen. U heeft nog enkele weken last van vaginale afscheiding.