Orthopedie kleine poliklinische ingreep

Een kleine poliklinische behandeling gebeurt op het behandelcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Elke ingreep heeft een eigen procedure. De orthopedisch chirurg legt tijdens de behandeling uit wat er gaat gebeuren. Stel gerust uw vragen.

De orthopedisch chirurg krijgt ondersteuning van de assistente van de polikliniek. Soms helpt ook een arts-assistent. U meldt zich op de 1e verdieping van de blauwe vleugel (B1). U neemt plaats in de wachtkamer bij bestemming 110. Kom niet alleen naar het ziekenhuis, maar neem een begeleider mee.

Voorbereiding poliklinische ingreep

Voor een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving kunt u gewoon eten en drinken. Was het gebied of lichaamsdeel waar de ingreep zal plaatsvinden thuis goed en gebruik geen crème of bodylotion. Draag makkelijke kleding, zodat we een verband aan kunnen leggen. Laat sieraden, bankpasjes en dergelijke thuis. Vertel de arts of verpleegkundige als u ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters of jodium) of medicatie gebruikt.

Tijdens de poliklinische ingreep

Uw begeleider blijft in verband met de hygiëne in de wachtruimte. Zelf neemt u plaats op een operatietafel in de behandelruimte. De plek van de ingreep pakken we in met groene steriele doeken. U krijgt 1 of meerdere prikken rond het te behandelen gebied om het goed te verdoven. De ingreep duurt in de meeste gevallen 10 tot 15 minuten. De verdoving werkt zo’n 2 uur. Daarna trekt het verdoofde gevoel langzaam weg.

Adviezen voor thuis

De arts geeft u na de ingreep instructies hoe u de wond het beste kunt verzorgen en hoe het zit met bewegen. U kunt na de ingreep niet zelf deelnemen aan het verkeer. Zorg dus dat iemand u thuis brengt. U mag in principe gewoon douchen, maar gebruik bij voorkeur geen zeep en droog u goed af. Bewegen is altijd goed, mits u het geopereerde deel ontziet. Voor sporten geldt de algemene regel: liever 1 week niet. Daarna is het afhankelijk van de ingreep en de locatie. Sommige ingrepen blijven een poosje pijn doen. Vraag aan uw arts of het verstandig is pijnstillers in huis te halen.

Hechtingen verwijderen

De arts zal de wond na de ingreep meestal hechten. Als de wond voldoende is genezen, kunnen de hechtingen eruit. Dat kan de huisarts doen of de specialist als u nog een keer voor controle moet komen. Is de wond gehecht met oplosbare hechtingen, dan hoeven die uiteraard niet verwijderd te worden. Elke ingreep geeft een kleine kans op complicaties. Nabloedingen of infecties komen echter zelden voor.