Ovulatie inductie

Bij het stimuleren van de eisprong krijgt de vrouw medicijnen. Daarmee proberen we om elke maand een eiblaasje (follikel) te laten rijpen. Daarmee wordt de kans op zwangerschap vergroot. Deze behandeling heet ovulatie inductie (OVI). OVI wordt aangeboden bij een onregelmatige cyclus.

Ovulatie inductie

Er zijn 2 manieren om OVI toe te passen:  

  • met tabletten  
  • met een follikel stimulerend hormoon

Ovulatie inductie met tabletten

Bij deze vorm van OVI slikt de vrouw 5 dagen lang tabletten: Clomid. Met behulp van deze tabletten wordt geprobeerd de eirijping op gang te brengen. Na een week maken we een echo. Daarmee kunnen we zien of en hoe een eiblaasje is gegroeid. Als het eiblaasje groot genoeg is, komt er een eisprong. We controleren met bloedonderzoek of dit inderdaad is gebeurd.

Ovulatie inductie met follikel stimulerend hormoon

Soms heeft OVI met tabletten niet het juiste resultaat. Dan krijgt de vrouw het advies om het follikel stimulerend hormoon (FSH) te gebruiken. Dit is een hormoon dat de eierstok stimuleert tot de groei van een eiblaasje (follikel). Bij ovulatie inductie met FSH moet de vrouw zichzelf dagelijks injecteren met een spuit. Als de follikel groot genoeg is, wordt de eisprong opgewekt met een andere hormooninjectie (HCG of Pregnyl).

Uitkomsten OVI

Het is niet te voorspellen hoe de vrouw gaat reageren op deze behandeling. Soms is er snel een goede kans op zwangerschap. Maar het kan ook een langer durend traject zijn. Bij deze behandeling moet de vrouw vaak naar het ziekenhuis voor onderzoek, zoals echo’s en bloedonderzoek. Dit kan een forse belasting voor haar zijn. Ook emotioneel heeft dit een grote impact.