Pandakplastiek

Bij deze operatie vergroot de arts de heupkom. De kop en de kom van het heupgewricht passen dan weer goed in elkaar. De arts kiest voor deze techniek bij slijtage van de heup of als de kop en de kom van de heup niet goed meer in elkaar passen.

Voorbereiding op de pandakplastiek

Ter voorbereiding op de operatie gaat u naar het pre-operatief spreekuur, waar een anesthesioloog de mogelijkheden van verdoving met u bespreekt.

De voorbereiding bestaat verder uit:

  • bloedonderzoek
  • testen van uw conditie door een fysiotherapeut
  • mogelijk een hartfilmpje (ECG)
  • mogelijk een röntgenfoto van de borstkas

De operatie pandakplastiek

De arts maakt een snee ter hoogte van de lies. Aan de rand van het heupgewricht plaatst hij of zij een nieuw stukje bot. Dit wordt met schroeven aan het eigen gewricht vastgezet. Op deze wijze vergroot de arts de kom van het heupgewricht. Bij een variant plaatst de arts meerdere botspanen langs de rand van de kom. Het extra stukje bot haalt de arts meestal uit het eigen bekken. Als dat niet kan, is het mogelijk om bot van een donor te gebruiken.

Actief herstel

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt met 'Actief Herstel'. Het betekent dat we uw conditie al voor de operatie in kaart brengen, zodat we u na de operatie goed kunnen begeleiden. Praktisch direct nadat u weer terug bent op de afdeling komt de fysiotherapeut langs en begint u te werken aan uw herstel.

Naar huis

U blijft meestal enkele dagen in het ziekenhuis. U gaat naar huis met de nodige afspraken:

  • na 2 weken: afspraak op het wondenspreekuur
  • na ??? weken: afspraak bij de fysiotherapeut
  • na 6 weken: afspraak voor een röntgenfoto en de orthopeed

Reken op een periode van 3 tot 6 maanden voordat u volledig bent hersteld.