Perifeer ingebrachte centrale catheter (PICC)
Component Action Menu- ${title}
Perifeer ingebrachte centrale catheter (PICC)
Een PICC is een dunne flexibele buis die we in een ader in de bovenarm plaatsen. Het buisje eindigt in een grote ader boven het hart. We kunnen er een infuus voor medicijnen, voeding of bloedtransfusies op aansluiten. Het plaatsen gebeurt onder lokale verdoving en duurt 30 tot 60 minuten.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
PICC staat voor perifeer ingebrachte centrale catheter. Het is een oplossing voor patiënten die hun medicatie niet via een gewoon infuus kunnen krijgen of bij wie een infuus heel moeilijk te prikken is. Ook als bloed prikken op het laboratorium heel moeilijk gaat, kan een PICC uitkomst bieden. Een PICC kan enkele maanden blijven zitten.
Het inbrengen van een PICC
De picc wordt onder lokale verdoving geplaatst. U hoeft dus niet nuchter naar het ziekenhuis te komen. De chirurg prikt met behulp van een echoapparaat een geschikt bloedvat aan, waardoor het slangetje de ader inschuift. De buitenkant van de katheter plakken we af met een doorzichtige pleister. Ter controle maken we een röntgenfoto. Alles bij elkaar duurt uw bezoek voor het plaatsen van een PICC circa 2 uur.
Naar huis
Na de ingreep kunt u niet zelf aan het verkeer deelnemen. Zorg dus voor een begeleider. Hij of zij haalt u met een rolstoel van de polikliniek naar de auto en zorgt dat u weer thuis komt.
De verzorging van de picc
Maximaal 24 uur na het inbrengen dan de picc verwisselt de verpleegkundige het verband. Dit kan tijdens uw opname in het ziekenhuis, of u heeft een afspraak meegekregen voor de volgende dag. Daarna moet de PICC 1 keer per week worden verzorgd. Krijgt u wekelijks een infuus via een PICC, dan zorgt de verpleegkundige daarvoor. Anders komt een verpleegkundige van de thuiszorg dit bij u thuis doen.
Wat kunt u wel en niet doen
U kunt de arm waar de PICC in zit normaal gebruiken. Let wel op de volgende punten:
- houd de insteekopening droog; douchen mag, maar wikkel huishoudfolie om de arm
- ga niet in bad of naar de sauna
- ontzie de arm bij opdrukken (bijvoorbeeld in bed) en zwaar tillen
- laat geen bloeddruk meten aan de arm met de PICC
- laat geen bloed prikken aan de arm met de PICC
- is het slangetje verschoven, duw hem dan niet zelf terug, maar plak hem vast en neem contact op met Ziekenhuis Gelderse Vallei
Verwijderen van de picc
Is de picc niet meer nodig, dan haalt de arts of verpleegkundige deze er weer uit. Het is een kleine poliklinische handeling.
Mogelijke complicaties
- roodheid, pijnklachten en zwelling rondom de insteekopening
- pijn of zwelling van de bovenarm, nek of borstkas
- kortademigheid of hoesten
- vocht of bloed bij de insteekopening
- verplaatsing van de lijn of beschadiging van de lijn (een gaatje of barstje)