Pijnstilling bij de bevalling
Component Action Menu- ${title}
Pijnstilling bij de bevalling
Elke bevalling is anders. En iedere vrouw ervaart de pijn bij de bevalling anders. Sommige vrouwen vinden de pijn goed te verdragen. Anderen vinden het niet uit te houden. Als u de bevalling erg pijnlijk vindt, is pijnstilling met medicijnen meestal mogelijk.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Pijnstilling zonder medicijnen
Er zijn verschillende manieren om de bevalling te doorstaan zonder medicijnen. In de beginfase van de bevalling zijn de weeën meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk door met waarmee u bezig bent. Zoek afleiding, bijvoorbeeld door te lezen, tv te kijken of muziek te luisteren. Op onze afdeling kunt u tv kijken en ontspannende muziek luisteren. U mag van thuis een laptop of cd/dvd speler meenemen. De verpleegkundige biedt u en uw partner emotionele ondersteuning, begeleiding en comfort tijdens de bevalling. Zij komt regelmatig bij u kijken. U kunt haar oproepen als u haar hulp nodig heeft. De verpleegkundige kan uw partner instructies geven die helpen u te ondersteunen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
- vang staand een wee op, terwijl u een beetje wiegt met uw heupen of ergens op leunt
- bij rugweeën kan het prettig zijn om op uw handen en knieën te zitten
- zit op een krukje en hang voorover op bed rondlopen kan prettig zijn
- als u ligt voelt het vaak goed om op de zij te liggen, leg eventueel een kussen tussen uw benen
Warmte helpt om te ontspannen. Het vermindert de verkramping van de spieren en verhoogt de pijngrens. Op onze afdeling hebben wij warmwaterzakken die u tegen uw buik of rug kunt leggen. Het kan ook fijn zijn om te douchen, met een warme straal water op uw buik of rug gericht.
Een bevalbal lijkt op een skippybal. U kunt erop zitten, eroverheen knielen of leunen. Door de ronde vorm van de bal kunt u wiegen zonder veel inspanning. Dit helpt om te ontspannen en de weeën beter op te vangen.
In Ziekenhuis Gelderse Vallei kunt u gebruik maken van een bevalbad, meer informatie vindt u hier.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Pijnstilling met medicijnen
Wilt u tijdens de bevalling gebruikmaken van pijnstilling met medicijnen? In Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Deze vormen van pijnstilling zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
Goed om te weten
Om pijnstilling met medicijnen te gebruiken tijdens de bevalling, moeten u en uw baby in een zo goed mogelijke conditie zijn. Daarom doen we eerst een aantal controles. We meten uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Zo nodig luisteren we ook naar uw hart en de longen. De conditie van uw baby bepalen we met een CTG (hartfilmpje), eventueel aangevuld met een bloedonderzoek. Samen met de arts of verloskundige beslist u wat de beste pijnstiller voor u kan zijn.
Heeft u vragen over pijnstilling tijdens de bevalling? Aarzel dan niet om deze te bespreken met de arts, verloskundige of verpleegkundige. U kunt uw vragen ook stellen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
U kunt pethidine krijgen als u veel last heeft van pijnlijke voorweeën. U krijgt de pethidine dan via een injectie in het bovenbeen. Pethidine werkt binnen een half uur. U merkt het effect nog 2 tot 4 uur. Van pethidine wordt u een beetje suf. Dit kan fijn zijn, omdat het u misschien helpt nog even te slapen. Maar tijdens het persen is het niet prettig.
De pethidine komt via de placenta ook bij uw baby. Het is niet fijn voor uw baby als het vlak na de pethidine-injectie geboren wordt. Daarom kunt u pethidine alleen maar krijgen als u minder dan 5 centimeter ontsluiting heeft. Als de bevalling al verder gevorderd is, is het versuffende effect van de pethidine niet meer goed voor u en uw baby.
Wat is Remifentanil?
Remifentanil is een medicijn met een pijnstillende en versuffende werking. Via een infuus kunt u zichzelf een bepaalde hoeveelheid geven. Om zeker te zijn dat uw kindje geen last heeft van de pijnstiller, houden we hem of haar constant in de gaten met een CTG (hartfilmpje). U kunt Remifentanil krijgen zolang u weeën heeft. Tijdens het persen stoppen we de Remifentanil. De werking verdwijnt dan snel. Zo heeft uw kindje er geen last van. Remifentanil kan voorgeschreven en gegeven worden door de artsen op de verlosafdeling. U hoeft dus niet te wachten op een anesthesioloog om deze pijnstiller te kunnen krijgen.
Wanneer krijgt u Remifentanil?
U kunt Remifentanil krijgen in de volgende gevallen:
- uw bevalling moet goed op gang zijn
- u weet wat de pijnstilling inhoudt
- u heeft toestemming gegeven voor het krijgen van Remifentanil
- u bent niet overgevoelig voor Remifentanil
- u heeft voorafgaand geen medicatie gekregen die de werking van Remifentanil versterken
Hoe werkt Remifentanil?
U krijgt een infuus met een drukknop. Via deze knop kunt u zichzelf Remifentanil geven, elke keer dat u behoefte heeft aan pijnstilling. Op de infuuspomp zijn grenzen voor maximale dosering ingesteld. Zo kunt u zichzelf geen overdosis geven. Alleen uzelf mag de dosis geven, want u kunt zelf als enige voelen wanneer u pijnstilling nodig heeft. Remifentanil werkt snel: ongeveer 1 minuut nadat u de knop heeft ingedrukt. De verpleegkundige meet regelmatig uw bloeddruk.
Ook vraagt zij regelmatig hoeveel pijn u heeft. Dit kunt u aangeven op een schaal van 0 tot 10. Daarbij staat 0 voor geen pijn en 10 is de ergst denkbare pijn. Blijft uw pijnscore hoog? Dan kunnen we de dosis verhogen.
Voordelen
De voordelen van Remifentanil:
- het is een makkelijke manier van pijnstilling, die u in het ziekenhuis snel en op elk moment kunt krijgen
- door de drukknop heeft u zelf controle over de pijnstilling
- doordat Remifentanil kort werkt, zijn er geen problemen voor uw kind te verwachten
Nadelen
De nadelen van Remifentanil:
- u kunt suf en misselijk worden
- u kunt jeuk krijgen
- na 3 tot 4 uur vermindert het effect, daarom krijgt u Remifentanil vaak als we verwachten dat u binnen enkele uren gaat bevallen
- Remifentanil is geen officiële pijnstiller tijdens de bevalling, daarom heeft een ruggenprik de voorkeur boven Remifentanil
- Remifentanil kan ervoor zorgen dat dat u minder goed kunt ademhalen, daardoor kan ook de hoeveelheid zuurstof in uw bloed tijdelijk afnemen. Bij een lager zuurstofgehalte in uw bloed vragen wij u diep door de neus in te ademen. Eventueel krijgt u zuurstof door een neusbrilletje of kapje op de neus.
Wat is een ruggenprik bij een bevalling?
Bij een ruggenprik krijgt u pijnstillende medicijnen toegediend via een dun slangetje in uw rug. In de ruimte tussen de wervelkolom en het ruggenmerg lopen de zenuwen naar onder andere de baarmoeder, bekken en benen. Door de ruggenprik worden de zenuwen die de pijnprikkels doorgeven tijdelijk uitgeschakeld. De pijn neemt dan af. Bij een ruggenprik bent u vanaf uw navel, onderbuik en bekken tot aan de benen verdoofd. U voelt nog wel aanraking en druk. Ook kunt u uw benen bewegen.
Wanneer krijgt u een ruggenprik?
U krijgt alleen een ruggenprik als:
- u weet wat een ruggenprik is en wat de risico's van een ruggenprik zijn
- u geen bloedziekte, afwijkende bloedplaatjes of een ernstige rugafwijking hebt
- u geen antistollende medicijnen gebruikt
- u en uw baby in goede conditie zijn
- de bevalling waarschijnlijk nog een tijd zal duren
- andere vormen van pijnbestrijding waarschijnlijk niet zullen helpen
Voor een ruggenprik is ondersteuning van een anesthesioloog nodig. Daardoor kan het zijn dat u even moet wachten op een ruggenprik, totdat de anesthesioloog beschikbaar is.
Voordelen van een ruggenprik
De ruggenprik is een veilige en effectieve manier van pijnbehandeling. De kans op ernstige bijwerkingen en/of complicaties is zeer klein. Als u graag pijnstilling wilt tijdens de bevalling, dan is een ruggenprik in principe de beste vorm van pijnstilling. Toch kan het zijn dat een andere vorm van pijnstilling voor u beter geschikt is. Uw arts of verloskundige bespreekt dit met u.
Nadelen van een ruggenprik
De kans is klein, maar bij een ruggenprik kan het gebeuren dat:
- uw bloeddruk daalt
- u misselijk wordt en moet overgeven
- de hartslag van uw baby daardoor daalt
- het gevoel in uw benen verandert en u uw benen minder goed kunt bewegen
- de bevalling langer duurt
- u na afloop hoofdpijn krijgt
Meer over ruggenprik bij een bevalling
Een ruggenprik is een vorm van anesthesie (verdoving).