Preconceptioneel advies

Wil je zwanger worden en heb je een (chronische) ziekte zoals epilepsie of diabetes? Heb je een moeilijke vorige zwangerschap gehad of is er een erfelijke aandoening in de familie? Op de preconceptie poli maken we samen een plan voordat je (weer) zwanger wordt. Zodat je weet wat je kunt verwachten, voor, tijdens en na de zwangerschap.

Advies vóór en tijdens de zwangerschap

Preconceptioneel betekent vóór (pre) de bevruchting (conceptie). Je komt bij ons op de polikliniek voordat je zwanger bent. Je krijgt advies over lifestyle, voeding, wat jouw aandoening betekent voor een zwangerschap en wat je daarover kan verwachten. Wij werken samen met andere medisch zorgverleners, zoals de internist, reumatoloog of klinisch geneticus. Ook kunnen we kijken of de medicijnen die je gebruikt, schadelijk zijn in de zwangerschap of dat er nog andere zaken onderzocht of geregeld moeten worden voordat je veilig zwanger kunt worden.

Samen kijken we dus wat voor jou het beste is vóór en in de zwangerschap, en hoe je je het kan voorbereiden.

Preconceptioneel advies in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Bij het bezoek ziet u een gynaecoloog in opleiding (drs. E.V. van Asbeck, drs. M. van der Zanden, drs. J.T. Wolswinkel of dr. A.M. Meijerink), samen met een gynaecoloog die gespecialiseerd is in preconceptioneel advies. Dit zijn dr. I. Krabbendam, drs. M.C. Spaargaren of dr. M.J.N. Weinans.

Uniek aan onze polikliniek is de goede samenwerking met andere specialisten in het ziekenhuis, de kennis bij onze specialisten over voeding en beweging, en de contacten met bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen. Ook als u in een ander ziekenhuis onder controle bent of bent geweest, kunnen we de informatie opvragen. Op deze manier krijgt u advies dat volledig op uw situatie is afgestemd.

Wat kunt u zelf doen?

Wil je de kans om zwanger te worden, vergroten? Leef dan beiden gezond. Let op alcohol, roken, voeding en gewicht. Een goede gezondheid is belangrijk voor de vruchtbaarheid, ook bij mannen. Ook is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby groter. Kijk onder 'nuttige links' voor meer informatie en tips om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Als u zwanger wilt worden, is het goed om te beginnen met foliumzuur. Neem 4 weken voordat u zwanger kunt worden 1 tablet per dag. Dus een maand voordat u met voorbehoedsmiddelen stopt. Blijf doorslikken tot de 10e week van de zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte.

Wilt u voor de zekerheid extra vitamines nemen? Gebruik dan vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen. Daar zit al genoeg foliumzuur en vitamine D in, en minder vitamine A. Multivitamines voor zwangeren en foliumzuurtabletten zijn zonder doktersrecept te koop bij de apotheek en de drogist.

Soms lukt het niet om zwanger te worden. Bent u na een jaar nog niet zwanger? Ga dan naar de huisarts of kijk bij onze poli voortplantingsgeneeskunde.