Vroeggeboorte (premature bevalling)
Component Action Menu- ${title}
Vroeggeboorte (premature bevalling)
Normaal duurt een zwangerschap rond de 40 weken. Als een baby voor 37 weken zwangerschap wordt geboren, spreken we van een vroeggeboorte. Dit heet ook wel premature bevalling. Hoe langer de baby in de baarmoeder blijft, hoe beter de vooruitzichten zijn.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Wat is een premature bevalling?
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte. U moet dan in het ziekenhuis bevallen. Een premature bevalling is niet veel anders dan een normale bevalling. Wel houden we de conditie van de baby continu in de gaten. En vaak krijgt u een knip, zodat het kwetsbare hoofdje van de baby niet te veel druk ervaart.
Wat zijn oorzaken van een premature bevalling?
Het is niet altijd duidelijk waarom een baby te vroeg wordt geboren. Wél is de kans op een vroeggeboorte groter bij vrouwen die eerder te vroeg zijn bevallen en bij vrouwen die zwanger zijn van een meerling.
Signalen van een mogelijke vroeggeboorte
Mogelijke signalen van een vroeggeboorte kunnen zijn:
- u heeft vroegtijdige weeën: we maken een CTG (hartfilmpje) om de conditie van de baby te bekijken
- u heeft ontsluiting: met een inwendige echo of inwendig onderzoek kijken we hoeveel ontsluiting u heeft
- de vliezen zijn gebroken: soms maken we een echo om te kijken hoeveel vruchtwater er nog in de baarmoeder zit
We nemen een kweek van de vagina om te zien of er een bacterie aanwezig is (groep B streptokokken). Als dit zo is, moet die al tijdens de bevalling worden behandeld.
Bevallen bij zwangerschap tussen 24 en 32 weken
Bij baby’s die tussen 24 en 32 weken zwangerschap geboren dreigen te worden, stimuleren we de longrijping. U krijgt dan injecties met corticosteroïden en medicijnen die de weeën remmen. Door de weeënremmers kunnen we de bevalling nog enkele uren uitstellen. Zo hebben de longetjes van de baby de tijd om verder te rijpen. Helpen de weeënremmende medicijnen niet? En dreigt uw baby voor 32 weken zwangerschap geboren te worden? Dan wordt u zo snel mogelijk overgeplaatst naar een ziekenhuis met een intensive care afdeling voor pasgeborenen (NICU). Bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen of het UMC Utrecht.
Bevallen bij zwangerschap tussen 32 en 34 weken
Bevalt u tussen 32 en 34 weken zwangerschap? Dan kan dat in ons ziekenhuis. Uw kindje wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak krijgt u een injectie met corticosteroïden en weeënremmers om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen.
Bevallen bij zwangerschap tussen 34 en 36 weken
Bevalt u met 34 weken zwangerschap of meer? Dan wordt de bevalling niet meer geremd. U bevalt in ons ziekenhuis. Vaak wordt uw baby opgenomen op de couveuseafdeling. Dit hangt onder andere af van het geboortegewicht.
Bevallen bij zwangerschap van 36 of 37 weken
Bevalt u met 36 of 37 weken zwangerschap? Dan kan uw kindje soms bij u op de kraamafdeling blijven. Dit hangt af van zijn conditie en geboortegewicht. Weegt uw kindje minder dan 2.000 gram? Dan wordt hij of zij alsnog opgenomen op de couveuseafdeling.