Qutenza pleister tegen zenuwpijn

Qutenza is een huidpleister ter verlichting van zenuwpijn die is ontstaan als gevolg van beschadigde zenuwen in de huid.

Hoe werkt de qutenza pleister?

Beschadigde huidzenuwen kunnen het gevolg zijn van gordelroos, littekenpijn met zenuwletsel of zenuwpijn. Het werkende bestanddeel van de pleister is een hoge concentratie capsaïcine dat door de huid wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten uit de nachtschadefamilie, zoals de paprika en de Spaanse peper. Door de capsaïcine trekken ontvangers van pijnprikkels in de huid zich terug waardoor er geen pijnprikkels meer worden doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. U heeft daardoor minder pijn.

Voorbereiding behandeling

U kunt voorafgaand aan deze behandeling gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Gebruik op de dag van de behandeling geen bodylotion of huidolie. Trek comfortabel zittende kleding aan die geen druk geeft op het te behandelen gebied.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op bed omdat het belangrijk is dat u zo comfortabel mogelijk zit/ligt. Probeert u tijdens de behandeling zo weinig mogelijk te bewegen; zo ontstaat er een optimaal contactoppervlak. U kunt tijdens de behandeling niet naar het toilet.

Voor en tijdens de behandeling wordt uw bloeddruk gemeten. U wordt gevraagd het te behandelen gebied te ontkleden. De huid wordt geïnspecteerd op eventuele huidirritatie of wondjes. Eventueel wordt lichaamsbeharing weggeschoren zodat de pleister goed contact kan maken met de huid. De pleister moet 1 uur op de juiste plek blijven zitten (op de voet is dit 30 minuten). De pleister wordt afgedekt met verband of folie om ervoor te zorgen dat hij niet verschuift bij beweging. Na 1 uur wordt de pleister verwijderd.

In sommige gevallen krijgt u voorafgaand aan de behandeling een verdovende zalf op het te behandelen gebied. Deze zalf moet 1 uur inwerken. Hierna wordt de huid gewassen en de qutenza pleister aangebracht.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een reinigingsgel. Deze gel wordt vervolgens met water en zeep verwijderd. Gemiddeld treedt pijnvermindering op na 7 tot 14 dagen op (soms eerder). De verlichting kan circa 3 maanden aanhouden.

Na 3 maanden is het medicijn uitgewerkt en kunnen de pijnklachten terugkeren. Wanneer de pijn terugkomt, komt u in aanmerking voor een herhaling van de behandeling. De behandeling kan ook in combinatie met medicijnen uitgevoerd worden.