Rectale ballontraining

Met behulp van rectale ballontraining kan de capaciteit en de gevoeligheid van de endeldarm verbeterd worden. De bekkenfysiotherapeut brengt een ballonnetje gevuld met lucht, in via de anus. Dit geeft een gevoel van aandrang. Zo kunt u leren hoe u de ontlasting op kunt houden of beter kwijt kunt raken.

Behandeltraject

Tijdens de rectale ballontraining leert u om op de juiste wijze de bekkenbodemspieren te gebruiken om in de dagelijkse situatie de ontlasting op te houden of kwijt te raken. De rectale ballon is onderdeel van de behandeling bekkenfysiotherapie waarbij ook de bekkenbodemspieren, de ademhaling, goed toiletgedrag, goede voeding en bewegen van belang zijn.

Voorbereiding

U wordt gevraagd uw onderlichaam te ontkleden. U neemt vervolgens plaats op de behandelbank in zijligging, met de knieën 90 graden gebogen.

Tijdens de behandeling

De bekkenfysiotherapeut brengt een klein ballonnetje in via de anus en brengt daar lucht in. Dit geeft een gevoel van aandrang voor ontlasting. Hierop leert u om op de juiste wijze de bekkenbodemspieren te gebruiken om in de dagelijkse situatie de ontlasting op te houden.

Na de behandeling

U komt van de behandelbank af en kunt u aankleden. Daarna evalueert de bekkenfysiotherapeut de behandeling met u.

Omdat de behandeling onderdeel is van een training zal deze een aantal keren plaatsvinden. Aanvankelijk wekelijks en daarna met langere tussenpozen. De rectale ballon is voor eigen rekening van de gebruiker.