Ribfractuur

Heeft u een rib gebroken, dan blijft u in het ziekenhuis ter observatie en behandeling van uw klachten. De behandeling bestaat voornamelijk uit pijnstilling, oefeningen om goed adem te halen en voorzichtig blijven bewegen. Een ribfractuur herstelt namelijk uit zichzelf met 6 tot 8 weken rust.

Een opname in het ziekenhuis is nodig, omdat zich complicaties kunnen voordoen zoals een klaplong of een longontsteking. Dit laatste treedt op als u niet voldoende diep ademhaalt of niet goed ophoest. Bestaat het risico op een longontsteking, dan krijgt u medicatie voorgeschreven om de luchtwegen te verwijden en het slijm losser te maken. Zo kunt u dit makkelijker ophoesten.

Bewegen bij een ribfractuur

Voor een snel herstel is voldoende rust noodzakelijk. Maar u moet voor zover de pijn het toelaat ook weer gaan bewegen. Een fysiotherapeut begeleidt u daarbij. Hij of zij neemt ook oefeningen voor de ademhaling met u door. Probeer daarbij zo goed mogelijk rechtop te zitten.

Na ontslag

Neem de komende 6 tot 8 weken voldoende rust. Blijf thuis de oefeningen voor de ademhaling doen en let erop dat u niet zwaar tilt of duwt. Er komt dan druk en kracht op de ribben te staan wat het genezen vertraagt. U kunt pijnstilling nemen, maar neem niet te veel. Als u de pijn sterk onderdrukt, pakt u wellicht te snel het leven van alledag weer op, terwijl de rib nog niet genezen is.