Ruggenprik
- ${title}
Ruggenprik
Een ruggenprik is een vorm van plaatselijke anesthesie. Bij een ruggenprik krijgt u een prik in uw rug, tussen de wervels.
Web Content Viewer
- ${title}
Wat houdt een ruggenprik in?
De ruggenprik verdooft uw buik en onderlichaam tot uw benen. U voelt nog wel aanraking en druk en u kunt uw benen bewegen. Ook merkt u wat er om u heen gebeurt. De anesthesist geeft een ruggenprik, bijvoorbeeld bij een knie- of een heupoperatie. Of als pijnstilling bij een bevalling.
Hoe wordt de ruggenprik uitgevoerd?
Om de ruggenprik te kunnen uitvoeren, vraagt de anesthesist u om te gaan zitten. De anesthesist prikt met een naald tussen de ruggenwervels door. De ruggenprik is niet pijnlijker dan een gewone injectie. Als de verdoving is ingespoten, merkt u eerst dat uw benen warm worden en gaan tintelen. Later zijn de benen gevoelloos en slap, net als de rest van het onderlichaam. Afhankelijk van het gebruikte medicijn en de duur van de operatie kan het 1,5 uur tot 6 uur duren voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Na het uitwerken van de verdoving kunt u pijn voelen. Als dit zo is, kunt u de verpleegkundige om een pijnstiller vragen.
Voor een pijnbehandeling die enkele dagen of langer duurt, kan een slangetje worden achtergelaten. Daardoor kan met behulp van een pompje de verdovende stof continu worden toegediend. Dit is een zogenaamde epidurale verdoving.
Meer informatie
Meer informatie over een behandeling of onderzoek onder anesthesie (verdoving) of een ruggenprik bij de bevalling.