Schaamlipcorrectie

Er zijn steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van de binnenste schaamlippen. Wanneer de binnenste schaamlippen verder uitsteken dan de buitenste, kan dat pijn/ongemak geven. Het afwijkende uiterlijk van de schaamlippen kan ook schaamte veroorzaken. De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling.

Een schaamlipcorrectie van de binnenste (kleine) schaamlippen wordt ook wel labiacorrectie of labiareductie genoemd. Tijdens de ingreep wordt overtollig schaamlipweefsel weggehaald.

Behandeltraject

Voorbereiding

Tijdens het intakegesprek wordt alles rondom de behandeling besproken: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico's en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna. De plastisch chirurg vraagt naar uw gezondheid, uw medische geschiedenis en medicijngebruik.

Hij vraagt ook wat uw wensen en verwachtingen zijn. U hoort vervolgens of het beoogde resultaat aan die verwachtingen kan voldoen en of een combinatie met een andere behandelmethoden een optie is.
Er worden foto's gemaakt voor uw dossier door de medisch fotograaf.

De polikliniekassistente geeft u aanvullende informatie met betrekking tot de voor- en nazorg en de controles. Besluit u tot de behandeling, dan wordt er een behandelovereenkomst opgesteld die door de plastisch chirurg en u wordt ondertekend. Een half uur voor de ingreep neemt u 2 tabletten paracetamol van 500 mg. U verwijdert al uw sieraden en piercings en zorgt dat u 's ochtends thuis het operatiegebied volledig heeft geschoren.

Tijdens de behandeling

Een schaamlipcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De plastisch chirurg vertelt tijdens de operatie precies wat hij/zij gaat doen. Tijdens de operatie wordt het teveel aan weefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Het resterende weefsel van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad. De behandeling duurt gemiddeld 30 minuten.

Na de behandeling

U kunt na de ingreep gewoon naar huis. U mag u niet zelf autorijden. U kunt na de schaamlipcorrectie napijn krijgen door de zwelling en bloeduitstortingen. U krijgt na de behandeling informatie en adviezen mee voor thuis en een vervolgafspraak voor het verwijderen van de hechtingen.

U komt 2 weken na de behandeling terug voor een wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Na 8 weken komt u bij de plastisch chirurg op eindcontrole. Tijdens de eindcontrole worden opnieuw foto's gemaakt door de medisch fotograaf. Deze foto's worden aan uw dossier toegevoegd.