Slaapproblemen

Meer dan 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft met enige regelmaat last van slaapstoornissen. Heeft u problemen met slapen en wilt u daarvoor een arts raadplegen? Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een multidisciplinair expertisecentrum voor slaap-waakstoornissen en chronobiologie. Dit slaapcentrum onderzoekt en behandelt alle voorkomende slaapproblemen.

Insomnie

Slaapproblemen of slaapstoornissen omvatten een breed scala van problemen die samenhangen met slapen. Als iemand langere tijd te weinig slaapt en daardoor overdag niet goed functioneert, is er sprake van chronische slapeloosheid, ook wel insomnie genoemd. De voornaamste klachten hierbij zijn moeite met inslapen, vaak wakker worden/niet kunnen doorslapen of geruime tijd voordat de wekker gaat wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen.

Slaap-waak-ritmestoornis

U kunt ook verstoring hebben in het slaap-waakritme. Wij hebben een biologische klok die zegt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer u wakker bent. Een ontregeling van deze inwendige klok kan leiden tot slapen en wakker zijn op ongebruikelijke tijden.

Andere slaapproblemen kunnen zijn:

  • overmatige slaperigheid
  • narcolepsie (overdag onverwacht in slaap vallen)
  • slaapwandelen en ongewenst gedrag in de de slaap (parasomnie)
  • slaapapneusyndroom

Behandeling slaapproblemen bij het slaapcentrum

Heeft u problemen met slapen en wilt u daarvoor een arts raadplegen? Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een multidisciplinair expertisecentrum voor slaap-waakstoornissen en chronobiologie. Dit slaapcentrum onderzoekt en behandelt alle voorkomende slaapproblemen.

Psychologische diagnostiek

In een individueel gesprek met de psycholoog wordt gekeken naar het ontstaan en de instandhouding van uw slaapprobleem. Het doel van dit gesprek is het opstellen van een behandeladvies.

Diagnose stellen

De arts bestudeert uw medische voorgeschiedenis en luistert naar uw verhaal. Bij slaapproblemen is het handig om een poosje een slaapdagboek bij te houden. Neem dit mee als u naar Ziekenhuis Gelderse Vallei komt om uw slaapproblemen te bespreken. Aanvullende slaaponderzoeken, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek kunnen de diagnose bevestigen. Zo nodig verwijzen we u naar een neuroloog, KNO-arts of longarts.

Behandeling slaapproblemen

We behandelen bij het slaapcentrum eerst aandoeningen die u heeft en die van invloed zijn op uw slaap en uw slaapritme. De verdere behandeling hangt af van uw precieze slaapstoornis. De arts kan melatonine of amitriptyline voorschrijven. Melatonine is een hormoon dat ons slaap-waakritme bepaalt. Amitriptyline beïnvloedt het doorslapen. Vaak kan de huisarts de behandeling begeleiden. Soms is behandeling in het slaapcentrum nodig.

Resultaten

79 procent van onze patiënten ervaart een verbetering bij het inslapen en het ontwaken tijdens de behandeling van een inslaapstoornis met het medicijn melatonine. 73 procent van onze patiënten ervaart een verbetering in het slaappatroon tijdens de behandeling van een doorslaapstoornis.

Melatonine bepalen

In het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei doen we bij elke patiënt onderzoek naar de productie van melatonine. Dit is een hormoon dat ons dag-nachtritme beïnvloed. Zo bepalen we of behandeling met melatonine gewenst is, wat de juiste dosering is en het goede tijdstip van inname. Het gehalte aan melatonine bepalen we via een speekseltest.